Evlilik öncesi yapılan müteahhit anlaşması
Evlilik öncesi edinmiş olduğum bir dairem var. Evlenmeden evvel apartman sakinleri olarak müteahitle anlaşma yaptık, bina yapım aşamasında evlendim (yasal mal rejimi secilirse). Ben bina bittikten birkaç yıl içinde bu daireyi satıp yerine iki adet eski daire alırsam bu değer artışına girermi.. Örneğin su anki değeri 130.000 TL, bittikten sonra 250.000 TL gibi bir değerden sattım, üzerine para koymadan 2 adet daire aldım. bu durumda ilerde benden birşey talep edebilirmi..
Saygılar..
Cevap: Evlilik öncesi yapılan müteahhit anlaşması
Evlendikten sonra evi satarak yada satmayarak ne alırsanız alın boşanma sırasında evlilik sonrası edinilen her şeyden hak talep edebilir.Dediğiniz gibi bir hesap şekli(daha önceden sahip olduğum ev/arsa/taşınır/taşınmaz değerlendi bunları onla aldım yaklaşımı) yok.Çok çok istisnai bir durum olursa ispat yükü sizdedir lakin evlilikte edinilen bir çok malın bekarken biriktirilmiş paralarla yada aile yardımıyla alındığı düşünülürse zaten bu olağan bir durum.İyi forumlar.
teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için. Bilemiyorum doğrumu anladım ama evlilik sonrası yeni iki daire aldığım için benden hak talep edebilir diyorsunuz. Bildiğim kadarıyla evlilik öncesi edinilen mallar şahsi maldır, fakat ben evlilikten sallıyorum 5 yıl önce aldığım dairenin müteahhite verilmesi , akabinde de satıp yerine herhangi bir para ilave edilmeden başka iki adet gayrimenkul alınmasından kanatimce hak talep edilmemesi lazım.. Evlilik süresinde edinilmiş diğer gayrimenkullerde belki hak talep edebilir, ama öncesinde aldığım için hak talep etmemesi lazım gelmezmi.. ?
Saygılar..
Kafanızda canlandırdığınız gibi bu hak talebi sadece bir hesap kitap işinden ibaret değil.Kanun açıkça demiş ki; evlendikten sonra edinilen her mal ortaktır.Elbetteki edinilen bu malların bir kısmı kişilerin bekarken edindiği malların satılmasıyla veya bekarken yaptığı birikimlerin değerlendirilmesiyle alınmış olacak.Zaten bu herkez için böyle.Çok çok istisnai durumlarda, karşı tarafın kötü niyeti olduğuna mahkeme de kanaat getirilirse farklı bir uygulama olabilir onun dışında dediğiniz gibi bir durum olsa zaten yeni mal rejiminin bir anlamı kalmaz.İyi forumlar.
sizinde ifade ettiğiniz gibi kanuna göre evlendikten sonra edinilen her mal ortaktır. Yani bu durumda evlenmeden evvel edinilen mallar ortak değil sonucu cıkıyor, ki doğrusu da bu değilmi. Ancak sizin yazınızdan sunu anlıyorum; evlendikten sonra veya önce edinilmiş olsun, herşey ortak.. Bu durumda yaal mal rejiminin anlamı nedir, Edinilmiş mallara katılım değilmidir. Evlendiğim kişinin de üzerinde de evlilik öncesi gayrimenkul var, bende onlardan mı hak talep edeceğim bu durumda..
Saygılar..
Ben yeterince açık yazdığımı düşünüyorum ancak ya siz yazılı kanunu esneterek anlamak istemiyorsunuz yada ben anlatamıyorum.Benden bu kadar.Farklı kişiler cevap verir mi bilemem, zaten daha önce forumda bahsi geçen bir konuydu.Ordan da bakılabilir.İyi forumlar.
teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.. ancak evlenmeden evvel edinilen mallar üzerinde -yasal mal rejim secilse bile- hak sahibi olunmasını hala anlamadım, konuyla ilgili başka yorumlar gelirsede belki daha aydınlanmış olurum..
Sayın enterprise74.
Çok makul bir görüş ile bende size hak veriyorum. Ancak bu durumu yasal bir zeminde belgelemekle ileride sizi madur edebilecek bir ortama getirmez.
Malesef hukukun bu kadar esnek olduğunu bir çok olaylarda görüyoruz.
Önerim şu olabilir:: size ait olan gayrimenkulün belgesini muafaza ediniz ileride gerekirse kullanırsınız. Kolay gelsin.
teşekkürler mustafatatlici.. aslında böyle yazılar yazmak emin olunki hiç hoşuma gitmiyor ama belli bir yaşa gelince ve birtakım şeyleri görünce insan birtakım alabileceği önlemleri almaya calışıyor.. ilginiz için tekrar teşekkürler..
saygılar