Öğretmenin maaşı dışında ekdersine haciz konulabilir mi?
[/BILGI]Selam herkese.Sorum şu:Bir öğretmenin maaşında 1/4 oranında haciz varsa ayrıca aynı dosyaya her ay ekders ücretininde tamamı kesilebilirmi? Çok avukata sordum.Her biri farklı şeyler söylüyorlar.Kimi kesilemez diyor,kimi maaş gibi sadece 1/4 ü kesilebilir diyor.Hatta Adliyeye gidip icra ceza mahkemesi hakimine bile sordum.Hiç bir bilgim yok sen dava aç araştırırız dedi.İcra dairesine dilekçe verdim,ekders gibi yan gelirlerin tamamı kesilebilir diye cevap verdiler.Acil olarak bana bilgi verebilirmisiniz.Tamamı kesilebilir mi?kesilemezse ne yapmalıyım?Nereye başvurmalıyım?
Cevap: Öğretmenin maaşı dışında ekdersine haciz konulabilir mi?
Bende ek ders gibi ek gelirlerin tamamı kesilir, çıplak maaşın 1/4 kesilebilir diye biliyorum.
T.C YARGITAY 12.Hukuk dairesinin 2006/1566 esas ve 2006/3702 kararını buldum.Bu kararda aynı durumda olan bir öğretmenin açtığı davayı kazandığını kararda maaşının 1/4 ü kesilir hükmünde maaş kastının bir memurun aylık gelirlerinin tümünü kapsadığını,dolayısıyla ekders ücretindende 1/4 ten fazlasının kesilemeyeceğini anladım.Sorum şu: bu kararı örnek göstererek icra dairesine müracaat edebilirmiyim yoksa benimde dava açmam mı gerekiyor?teşekkürler şimdiden...
İİK ve yerleşmiş içtihatlar, borçlunun maaşının kısmen haczedilebileceğini bu oranın da 1/4'ünden fazla olmayacağını belirtmiştir. Maaş dışında aldığı tüm ücretlerin, primlerin vs.. tamamı haczedilebilir. Nitekim uygulamada da borçlunun aldığı ek ücretlerden olan döner sermayenin, primin, ücretin tamamına, haciz koydurduğum hatta bu konuda yapılan şikayetlerin reddedildiği örnekler de mevcuttur.