Boşanmak isteyen neden sebepsiz boşanamıyor
yahu arkadaşlar evlilik kişilerin birbiri rızalarıyla beraber yaşamalarıdır ama kişi eşinden ayrılmak istiyor şimdi o insana eşi sen benimle evli yani beraber yaşamak zorundasın diye baskı yapamaz bu baskıyı hiç kimse hakim bile yapamaz yapılırsa suç işlenmiş olur ama nedense hakimler ve kanunlarda illa boşanmak için sebep aranmaktadır şimdi adamın belli bir sebebi yok sadece ayrılmak istiyor ne yani adamı zorla evli tutacağız şimdi bu zorbalık olur ha tabiki beraberce çalıştıkları ve beraber kaldıkları dönemde edindikleri mal varlıklarını paylaşabilirler ve bunu hakimde paylaştırabilir ama adam eşiyle beraber yaşamak istemiyorsa onu zorla evli bırakmak suçtur.şimdi bu boşanma davalarında ve hukukta neden sebep aranmaktadır onu bir öğrenebilirsem sevineceğim.
Cevap: boşanmak isteyen neden sebepsiz boşanamıyor
Alıntı:
raif bostan rumuzlu üyeden alıntı
ama adam eşiyle beraber yaşamak istemiyorsa
Evli olan iki kişiden ikisi de boşanmayı istese bile boşanamıyor mu? Yoksa sorunuz eşlerden birinin boşanmak istemesi ancak diğerinin istememesi durumu mu?
En azından ben hangisini kastettiğinizi anlamadım.
ikisi boşanmak istediklerinde zannedersem problem çıkmıyorda biri boşanmak istediğinde problem çıkıyor.
Anayasa madde 41 :
Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır.
diyor. Sen canın sıkılınca aileyi parçalamak ve boşanmak istiyorsun. Ama hayatın gerçekleri buna imkan vermiyor. Herkes canı istediği zaman boşansa aile diye birşey kalmaz o zamanda Anayasa 41. maddesi gereği toplumun temeli bozulur. Yani sağlıklı toplum ve sağlıklı bireylerle ilgili bir konu olduğu için sebep aranıyor.
ama hukuk özgürlük ve bireysel haklar demektir yani bireysel haklardır önemli olan yani her kişinin özgürlüğünü ve hakkını gözetmek zorundadır kişiyi zorla evli tutamazsın.
belkide haklısın bilmiyorum. Eski hukukta yani osmanlı zamanında erkeğin resmi makamlar nezdinde üç kez hanımına "boşol" demesi boşanmak için yetiyordu. erkeğin boşanması bu kadar kolaydı ama ona rağmen osmanlıda boşanma yaygın değildi. sebeplerini merak ederim hep.
boşanmak kadının madurolması demek değildir çünkü edindikleri malları ve gelirleri paylaşacak gerekirse tazminat alacaktır boşanmak kolay değildir ama boşanmak isteyen bunlara katlandığı sürece boşanabilmelidir sebep gerekmez.
Evlilik bireysel olmaktan çıkmak BİZ olmak demektir. Kendi özelinizi, onurunuzu, haysiyetinizi, namusunuzu, gururunuzu, erdeminizi eşinizinkilerle harmanlayıp topuna sahip olmak demektir. Yani delikanlı adam işidir, adam gibi adam işidir. (kadın erkek farketmiyor)
Bireysel özgürlüğüne ve haklarına daha düşkün olan kişi bu sorumluluğun altına baştan girmemeli. Aksi halde sonra gerek toplum içinde gerekse mahkemede " ama sayın hakimim ben bedelini veriyorum zaten ve özgür kalmak istiyorum" feryatları içinde oluyorlar.
Yazdığınız basitlikteki nedenlerle bir evliliği bitirmek kadını (yada erkeği) kullanıp "seninle işim bitti hadi eyvallah" demekten başkaca birşey değildir.
Bir insanın hayallerinin bedeli ödenen üç kuruş nafaka yada bölüşülen mal olmayabilir. Belki o kişinin elinden alınan hayallerinden başkaca bir şeyi yoktur o nu hayata bağlayan. Geriye bir tek canı kalır fırtına geçtikten sonra.
Ve sonra sebepsiz yere yediği kazık yüzünden düne kadar sevdiği güvendiği insanla bir kavgaya tutuşur.Ve o kavgayı da canından başka kaybedecek şeyi olmayan kazanıyor işte.
şimdi arkadaşım herkes bireysel haklara saygı duymak zorunda yani kişinin kendi hayatını istediği gibi yaşama hakkına saygı göstermek zorundadır ama tabiki kimse kimseyi maduretmemelidir ama o kişinin bireysel özgürlüğüne saygı duymak zorundasın kardeşim buda kişiyi zorla kendine bağlayamazsın yani kişiye yalnız benle beraber olacaksın kimseyle olamazsın diye zorlama yapamazsın o kişinin hayatını istediği gibi yaşama hakkı vardır ama tabiki kimseyi maduredemez ve kimsenin hakkını yiyemez ama onun hayatına saygı duymak zorundayız bu herkes için geçerlidir.