Sip fatura yerine geçer mi?
Kredi kartı slipi fatura yerine geçmekte midir?
Araştırdığım kadarıyla yurdışıda fatura yerine geçiyor, ancak ülkemizde pos cihazlarının stokları doğrudan takip edebileceği bir altyapı oluşmadığı için kanunda böyle bir madde yok.
Ancak mahkemede herhangi bir mal veya hizmeti alıp parasını ödediğimizi ispat etmede kredi kartı slipi geçerli midir acaba?
Cevap: slip fatura yerine geçer mi?
malın fiyatı konusunda işe yarayabilir, mal aldığınızı belirlemede işe yarayabilir karşı taraftan bu slibe karşılık gelen faturayı göstermelerini talep edebilirler fakat ne aldığınız konusunda çok işe yarayacağını sanmıyorum. ama faturaya ulaşmak için araç olarak kullanabilirsiniz diye düşünüyorum
Ama en azından borcum olmadığını ispatlamaya yeter sanırım.
Bir de, aslında bize kesilen faturanın borcun ödendiği anlamına gelmediğini,
aksine borçlandığımızı gösteren bir belge olduğunu, borcun ödendiğini ispatlamak için tahsilat makbuzu gerektiğini okudum.
Bu doğru mudur?
Ancak firma, kredi kartıyla taksitle satın alınan birşey için, bütün tutar üzerinden tahsilat makbuzu kesemez sanırım.
Çünkü tahsil edilmemiş taksitler de mevcuttur.
Bu durumda kredi kartı ekstresi borcun tahsil edildiğini ispatlamada yeterli midir?
Teşekkürler.
Evet, fatura borçlandırır sizi.
Slip ya da ekstre (ya da banka kaydı) da borcunuzu ödediğinizi gösterir.
Sorun ne ki?
Bir mal aldınız, faturasını da aldınız, parasını da kredi kartı ile ödediyseniz sorun yok. Satıcı malı aldığınızı ama parasını ödemediğinizi mi iddia ediyor?
Bir zamanlar annem taksitle yorgan almıştı..tek sayfalık basit bir sözleşme ve ödeme günleri yazılı...
her ödemede ( para ile) fatura değil makbuz verirlerdi...toplam faturayı ister şimdi alın,isterseniz sonra alın demişlerdi..
Teknik olarak toplam faturayı mal tesliminden itibaren 10 gün içinde açık olarak vermeli. Burada ufak bir usulsüzlük var aslında :)
Cevap: Sip fatura yerine geçer mi?
Çok oldu, tam hatırlamıyorum fatura kısmını ...
esas demek istediğim para ile öderken makbuz veriyorlardı...
Teşekkür ederim cevaplarınız için.
Faturayı kaybettim de, nakit ödediğim kısım için tahsilat makbuzu isteyim diyorum.
Kredi kartıyla ödenen kısım için sorun yok zaten.
Faturanın kaşeli, "aslı gibidir" yazan bi kopyasını istemek gelmişti aslında aklıma.
Ama işletme olmadığım için ve kdv indirimi falan da yapmayacağım için faturaya gerek yok diye düşündüm.
Gerçi işletme olsaydım da bu şekilde bi kopya maliyece geçerli kabul edilmiyormuş. noter onaylı falan olması lazımmış.
Bunları da öğrendim bu arada. Bilmeyenler varsa bi faydamız olmuş olur.
Bir de şunu öğrendim. Açık-kapalı fatura diye birşey yokmuş kanunda. Ancak ilerde bi uyuşmazlık olursa
mahkeme alt tarafa kaşeli faturayı ödenmiş olarak kabul ediyormuş sanırım, teamül öyle olduğu için.
Peki tahsilat makbuzunda alan kişin sadece adı yazıyorsa, imzası yoksa bi sorun olur mu?
Bir de, makbuzda zaten şirketin adı varsa, yani şirket, makbuzu kendi adına bastırmışsa, bu durumda da şirket kaşesine gerek var mıdır?
Teşekkürler.