A4 Kağıda basılan fotokopi senet hakkında
Merhabalar;
Bundan yaklaşık 3-4 sene önce özel bir okulda okumaktaydım.Okul ücretini özel bir bankadan kredi çekerek ödüyorduk.Ancak ilgili okul dönemin bitmesine 3 ay kala bankayla olan anlaşmasını bitirdi.Ve okuldaki herkese tek bir A4 kağıdına basılı 3 adet senede imza attırdılar.Senetler fotokopi ve siyah beyazdı.Ancak tabiki bizim attığımız imzalar ıslak imzaydı.2 gün önce bir hukuk bürosu olduğunu iddia eden bir yer tarafından arandım.Ve karşıdaki kadın ben gayet resmi konuşurken bi anda neden borcunu ödemedin,maaşına haciz göndericez,evinede haciz göndericez diyerek kavga etmeye başladı.Ve bende telefonu kapatmak zorunda kaldım.Benim merak ettiğim olay,bu şekilde düzenlenmiş senedin herhangi bir hükmü varmıdır?
Teşekkürler.
Cevap: A4 Kağıda basılan fotokopi senet hakkında
Renkli mi ya da hangi yöntemle basılı olduğu önemli değil senedin.
Fotokopiyi geçin; tükenmez kalemle elle yazılmış bile olsa o bilgiler; senet geçerlidir.
Senedin geçerliliği konusunda anlattıklarınıza bakarsak en ufak bir sorun bile yok.
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Renkli mi ya da hangi yöntemle basılı olduğu önemli değil senedin.
Fotokopiyi geçin; tükenmez kalemle elle yazılmış bile olsa o bilgiler; senet geçerlidir.
Senedin geçerliliği konusunda anlattıklarınıza bakarsak en ufak bir sorun bile yok.
Cevap için teşekkürler.Ancak fotokopiyi geçin demişssiniz ama,benim demek istediğim senetler ve üstündeki yazılar bir senetten çekilen fotokopiler,yani o senetlerdeki tek elle yazılı şey benim imzam.Yinede geçerlimidir bu senetler?
Senedin geçerli olması için üzerinde bazı şeylerin yazılı olması gerek.
Örneğin alacaklının borçlunun adları, senet tutarı, vadesi gibi.
Ama bunların ne ile yazıldığı önemli değil. İster matbaada basılı olsun, ister kalemle yazılmış olsun, bilgisayar çıktısı, fotokopi, daktilo v.s. hiç önemli değil. Bunlar yazıyorsa ve borçlu da imza ettiyse senet geçerlidir.
Sizin anlattıklarınıza göre de gayet nizami bir senet vermişsiniz.
Sorunu daha açık yazarsanız yardımcı olacaklar çıkar belki. Sonuçta bir borcunuz varsa zaten senet hiç olmasa da ödemekten kaçınmayacaksınız muhakkak. Ama borcunuz olmadan böyle bir şey imzaladıysanız açıklama yapın ki insanlar daha iyi yardımcı olabilsin.
benımde bir sorum olacaktı siteye yeni üye oldum nereye yazacagımı bilmediğim için buraya yazıyorum..
bundan 2 yıl önce yanında çalıstıgım bir kişi yeni bir dükkan kiraladı. kiralarken 5 yıl peşin uygun fiyata anlaştılar. anlaşmalarına göre dükkan sahibinin hacizden satılacak olan jipini patronum satın alıp bunlara verıcektı . fakat dükkan anahtarlarını bana teslim ederken benı tufaya getırıp kefalet için 4 senetin kefil kısmını bana imzalattı borlu kısmınıda patronuma imzalatacak aracı teslim alınca geri verecekti dükkanında hacizli oldugunu patronum duyunca imza atmadı. daha sonra bu adamdan senetleri istedim fakat bana yırtıp attıgını söledi zamanı gelince eve haciz kagıdı geldi. elimde bir sürü kanıtla dava acmama ragmen protokol olmadıgı icin bişe yapamadım ve davayı kaybettim. bi şekilde bu adamla belli bir para karşılıgında senetlerimi iade almaya razı gelmek zorunda kaldım hıcbır borcum olmadan adama 15 bin lira verdim. adam bana verdiği senetleri bi 4 kagıdına fotokopisini cekip üzerine hiçbir ücret ödemeden senetleri teslim aldıgımı yazmamı ve imzalamamı istedi sebebini sordugumda şirkete ortak kardeslerım senet bedellerini aldıgımı düşünmemesi için yapıyorum dedi bende yazıp imzaladım senetlerin asıllarını aldım korkudan yırtamadım duruyor senetleri bana teslim ederken üzerlerine iki çizik cekti. senetlerin fotokopisi oldugu kagıda yazdıgım yazıdan dolayı bana tekrar bi uygulama yapabilirmi. beni en cok korkutan bu adam daha ilk seneti icraya verirken bana benle anlaş evrakta avukat bile benden usta olamaz demişti bu beni korkutuyor. bu fotokopi ile bana tekrar herangi bi icra acabilirmi.