Hükmün açıklanmasının geri bırakılması ve yeni suç işlenmesi
Hükmün açıklanmasının geri bırakılmış 2.5 ay hapis cezasından sonra kasıtlı yeni bir suç işlendiğinde 2.5 aylık hapis cezası için tekrar mahkeme görülecek ve hüküm açıklanacaktır.
Ancak aşağıdaki maddeye göre hakim 2.5 ay hapis cezasını KOŞULLARIN VARLIĞINDA hükümdeki hapis cezasının ertelenmesine, cezasının yarısına kadar infaz edilmemesine veya seçenek yaptırımlara çevirebilecektir.
1.) Koşulların varlığında dediğine göre bu koşullar nelerdir.?
2.) Uygulamada durum nasıldır.? Bu madde gerçekten uygulanmaktamıdır.? Yoksa sadece erteli hapismi açıklanmaktadır.?
(Ek fıkra: 06/12/2006 - 5560 S.K.23.md) Denetim süresi içinde kasten yeni bir suç işlemesi veya denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere aykırı davranması halinde, mahkeme hükmü açıklar. Ancak mahkeme, kendisine yüklenen yükümlülükleri yerine getiremeyen sanığın durumunu değerlendirerek; cezanın yarısına kadar belirleyeceği bir kısmının infaz edilmemesine ya da koşullarının varlığı halinde hükümdeki hapis cezasının ertelenmesine veya seçenek yaptırımlara çevrilmesine karar vererek yeni bir mahkûmiyet hükmü kurabilir.
Cevap: Hükmün açıklanmasının geri bırakılması ve yeni suç işlenmesi
Cevap: Hükmün açıklanmasının geri bırakılması ve yeni suç işlenmesi
benimde merak ettiğim bir konu,
bende denetimli serbestlik alarak hükmüm açıklanması geriye bırakıldı. infazımın bitmesine 2 sene kala, tehdit suçundan dolayı dava edildim dosya açılacak mı bilmiyorum ama 2 sene kala böyle birşey olması üzücü. adamın borcu var bize, öde bak rezil ederim ugrasırım senle dedigim icin şikayetçi olmuş tehdit ediyor diye.
böyle bir tehdit sucundan ceza alırsam ne olur? dava'dan para cezası cıkarsa genede eski hükmüm açıklanarak ceza alır mıyım? HAGB kararı verebilir mi hakim bey bu tehdit suçundan?
- - - Updated - - -
Alıntı:
Sanık hakkında ikinci bir HAGB kararı verilebilir. İlk HAGB kararı bir MAHKUMİYET kararı olmadığı için, sanık daha önce bir suçtan mahkum olmamıştır. Denetim süresi içerisinde işlenen suç hakkında da diğer şartları varsa HAGB kararı verilebilir.
Ancak burada önemli olan HAGB kararı verilebilmesi için kişinin bir daha suç işlemeyeceği kanaatinin oluşması, mahkeme bu nedenle ikinci suç işin HAGB uygulamayabilir. Ancak isterse HAGB uygulayabilecektir. Hatta kişi hakkında sayısız HAGB kararı verilebilecektir. Buna engel olan CMK 231/6-b) Mahkemece, sanığın kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılması,hükmüdür.HAGB kararı mahkumiyet sayılmadığı için ilk HAGB kararındaki hüküm de açıklanmaz.
bu doğrumudur acaba? bilgisi olan varmı arkadaşlar
cevaplar için çok ama çok teşekkür ederim.