Arzılanan Ürünün 30 gün içerisinde İadesi Hakkında
öncelikle iyi günler dilerim. 01 12 2011 tarihinde internetten satış yapan bir sitesinden x marka bir laptop aldım. laptop bir gün sonra elime ulaştı. işlerim dolayısıyla laptopu 1 hafta sonra açıp işletim sistemi kurdum ve kullanmaya başladım. fakat laptopum geçtiğimiz pazar günü arıza yaptı. ve bu markanın yerinde teknik servis hizmeti diye bir servisleri olduğundan garanti işlemini firmanın herhangi bir teknik servisine müracaat ederek değilde,uluslar arası bir telefon dan hasar tesipti yaptırarak yerinde teknik servis olanağından yararlanma imkanı doğuyor ve ürünü gelip adresinizde tamir ediyorlar. fakat. bu uluslar arası ve ücretsiz olan numarayı cep telefonundan arama imkanınız yok. cep telefon operatörleri ücretsiz görüşmelere izin vermiyorlar. bende bir ankesörden ancak 04 01 2012 de hasar bildirimi yaptım. ve hasar bildirimimi sisteme kaydettiler.laptop yanımda olmadğından operatörün yapmamı istediği bir kaç işlemi yapamadım. (akşam 5 ten sonra çağrı merkezi hizmet vermediğinden) bu gün tekrar aradım ve operatörün yapmamı istediği işlemleri yaptım.ve anakartın arızalı olduğuna kanaat getirdi.ürünü aldıktan 30 gün içerisinde iade edebilme imkanımın olduğunu söyledi. ürünün fatura tarihi 01.12.2011. arızalanma tarihide 01 01 2011. pazar günü. ancak işlerimin yoğunluğu nedeniyle(nöbet sistemiyle çalışıyorum.) ve çağrı merkezine ulamaşamamam dolayısıyla 04 01 2012 de hasar bildirimi yaptım. sizden öğrenmek istediğim bu ürünün iade ve değişim talebim doğrultusunda değiştirebilirmiyim? (çarğı merkezindeki arkadaş fatura tarihinden 30 gün içerisindeki talepleri dikkate aldıklarını söyledi ve teknik servis hizmeti verebileceklerini söyledi.) ve ürünün fatura tarihimi baz alınıyor yoksa bana teslim edildiği kargo tarihimi. bu ürünü iade ve değişim hakkımı kullanarak iade edebilirmiyim.
ilginiz için çok teşekkür ederim.
Cevap: Arzılanan Ürünün 30 gün içerisinde İadesi Hakkında.
Düzeltiyorum. Arızalanan Ürünün 30 gün içerisinde İadesi Hakkında.
Sanırım tamire vermek durumundasınız.
Alıntı:
Madde 4 - (Değişik madde: 06/03/2003 - 4822 S.K./4. md.)
Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda ya da reklam ve ilanlarında yer alan veya satıcı tarafından bildirilen veya standardında veya teknik düzenlemesinde tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan ya da tahsis veya kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar, ayıplı mal olarak kabul edilir.
Tüketici, malın teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda, bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. Tüketici bu seçimlik haklarından biri ile birlikte ayıplı malın neden olduğu ölüm ve/veya yaralanmaya yol açan ve/veya kullanımdaki diğer mallarda zarara neden olan hallerde imalatçı-üreticiden tazminat isteme hakkına da sahiptir.
sanırım bildirimi 30 gün içerisinde yapmadınız bu durumda mal için onarım hakkınızı kullanmanız gerekiyor. Bu 30 günlük süre malın teslim tahinde başlar.
tüketici mahkemesinin bir faydası olurmu ?
servisine verip tamir yapılmasından başka bir yol yok gibi eğer tamiri yapılmazsa size yenisini verirler, 30 günü aşan tamir sürelerinde de tüketici mahkemesine verebilirsiniz.
Cevap: Arzılanan Ürünün 30 gün içerisinde İadesi Hakkında
Yeni konu açmama yetkim yokmuş en yakın konu olan buradan yazmak durumunda kaldım
Yazıcı kartuşlarını tüketici kendisi doldurursa cihaz arıza yaptığında arıza sebebi kartuşla hiç alakası yoksa bile servis: "yazıcı garanti kapsamı dışına çıkmış bu yüzden tamiri için para talep ediyoruz" diyebilir mi?
Kartuş hiç doldurumladı ve orijinal ise servis kartuş doldurulmuş bahanesi ile para isteyebilir mi? Bunu alıcı nasıl kanıtlar servis nasıl kanıtlar? Tüketici haklarında bu durumdan nasıl söz edilmektedir?
Cevap: Arzılanan Ürünün 30 gün içerisinde İadesi Hakkında
Eğer bahsettiğiniz yazıcı mürekkep kartuşunun aynı zamanda kafa olduğu türden ise ve arıza kafa / mürekkep ile ilgili değilse, orjinal olmayan mürekkepten dolayı yazıcıya başka bir zarar gelmez.
Ayrıca orjinal olmayan mürekkep kullanıldığını siz değil, karşı taraf ispatlamalıdır.