Cep telefonu arızası ve "kullanıcı hatası" iddiası
Merhabalar. Arama yapıp birkaç genel konu hakkında bilgi sahibi oldum ama birkaç spesifik sorum olacak müsadenizle.
Henüz garanti süresi bitmemiş bir cep telefonum var. Şarj soketi garanti dahilinde ücretsiz olarak değiştirildi. 1 ay sonra aynı parçada temassızlık başladı ve bu parça bir süre kullanımdan sonra tamamen anakarttan koptu fişi çıkarıp takarken. Bu sefer bir servis "kullanıcı hatası, yüksek maliyet nedeniyle iade" yazılı bir kağıtla tamirat yapmadan cihazımı iade ederken müşteri hizmetlerinin yönlendirmesi ile götürdüğüm ikinci servis kullanıcı hatası ifadesini kullanmadan "fiziksel hasar, tamirsiz iade" yazıp yine onarım yapmadan cihazı iade etti.
Merkez müşteri hizmetleri "iki serviste de kullanıcı hatası tespit edilmiş, ücretli yardım alabilirsiniz" dese de ben ilk yapılan tamiratta parçanın düzgün ve sağlam olarak monte edilemediğini iddia edeceğim ve bu yönde itiraz edeceğim. Zaten anakart üzerindeki sokete fiziksel müdahelem mümkün değil. Tek yaptığım pili şarj etmek için fişi takıp çıkarmak.
Elimde iki ayrı servisin verdiği çıktı ve marka müşteri hizmetlerinin gönderdiği eposta var. Fatura babamın adına kesilmiş ve bir hipermarketten alınmış cihaz.
1)Bu belgeler THH'ye başvurmak için yeterli midir yoksa hipermarkete ve/veya marka müşteri hizmetlerine iadeli-taahhütlü ihtarname göndermem ve cevabı beklemem gerekir mi?
2)Fatura üzerinde yazan isimle THH başvurusunu aynı kişi mi yapmalı? (servis formları benim, fatura babamın adına kesilmiş.)
3)THH'ye verilecek dilekçede değişim yerine doğrudan ücret iadesi talep edebilir miyim?
Cevap: Cep telefonu arızası ve "kullanıcı hatası" iddiası
Telefondaki bahsettiğiniz arızanın sizden mi yoksa ilk tamirden mi kaynaklandığı konusunda bilirkişiye başvurulacaktır muhtemelen.
Tüketici hakem heyetine başvurmalısınız. Başvuruyu siz yapabilir misiniz buna emin değilim. Ama bunu THH'ne sorabilirsiniz.
Siz "bedel iadesi" talep edin; THH ne karar verirse artık :)
Ama zannedersem telefonun fiyatı sınırı aşacak ve şirket THH kararını tanımayacak; siz de tüketci mahkemesine gitmek zorunda kalacaksınız.
Kolay gelsin.
Teşekkürler yanıt için.
Firmaya veya hipermarkete veya bedel iadesi talep ettiğime dair ihtarname göndermem gerekmiyor sanırım?
Siz dilekçenizi yazıp sonunda talep olarak bedel iadesi isteyin. Bu yazınız satıcıya gönderilecek savunma için. Sonra heyet karar verecek ve taraflara tebliğ edilecek. Sizin başka bir şey yapmanıza ihtiyaç yok.
Dikkat edilecek bir husus daha var: Eğer satıcının yeri ile sizin ikametgahınız farklı yerlerde ise, gideceğiniz hakem heyeti sizin ikamet ettiğiniz yer olmalı. Yani satıcının değil sizin ikamet ettiğiniz yer.
Ayrıca bir de ilçe TTH mi il TTH mi ayrımını yapmanız gerek. Eğer istediğiniz bedel 1.161,67 TL yi geçmiyorsa ilçe TTH'ne, geçiyorsa il TTH ne başvuracaksınız. Eğer bedel 3.032,65 TL'yi geçmiyorsa TTH kararı bağlayıcıdır. Satıcı tüketici mahkemesinde dava açmazsa bu kararla icraya gidebilirsiniz.
Teşekkürler yanıtlar için.