Kamu kurumunda daimi işçi olmak
arkadaşlar orman işletme müdürlüklerinde çalışan daimi işçiyim
Bütün kamu kuruluşlarında daimi işçilerinde yeni işe girenlerle eski daimi işçiler arasında taban tavan yevmiye ayarlaması var.Ben orman işletme de daimi işçi mutemedim 15 senelik işçi arkadasımla aynı işi yapan arkadasımla yevmiye farkım 30 tl dir.Örnek olarak tarım işletme müdürlüklerini ele alırsak üzerinden bir sözlesme geçmiş yeni işçi ile 15 senelik işçi arasında 7 tl yevmiye farkı var.Tarım il müdürlüklerinde yeni işe giren işçi taban yevmiye 55 tl üstünden bir sözlesme geçmiş işçi yevmiye 65 tl dir 15 senelik bir işçi tavan yevmiye 72 tl dir.Bu adeletsizliği ortadan kaldırmam için ne yapmalıyım. Yan masada aynı işi yapan 15 senelik arkadasın yevmiyesi 72 tl iken benim yevmiyem 39,50 tl dir.Not:9 aylık işçiyim ve suan taban yevmiyeden çalısıyorum ve bir sözlesme geçti üzerimden
bu çerçevede ben hukuki olarak ne yapabilirim?
Cevap: Kamu kurumunda daimi işçi olmak
Bilgisi olan yokmu arkadaşlar
Devlet işlerinde de özel şirketlerde de LİYAKAT esası vardır. Bu, işçinin o kuruma bağlılığının, sadakatının da bir ürünüdür. 9 aylık işçi ile 15 senelik işçiye yaptıkları iş aynı bile olsa aynı maaş ödenmez.
Lİyakat esas diyorsunuz diğer kurumlarda liyakat esas değil ozaman bakım tarım işletmeye:
Örnek: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işçi gündelik skalasını ele alırsak; Taban gündelik 01.07.2011-31.12.2011 tarihleri arasında 51,38 TL dir. Üzerinden bir TİS geçen işçinin gündeliği 64,45 TL dir. Aynı tarihler arasındaki TİS ücret skalasında 30 senelik işçinin gündeliği 72,88 TL dir. Aradaki fark 8,43 TL dir.
yasal dayanak:
Eşit İşe Eşit Ücret Kavramının Hukuki Altyapısı:
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 23. maddesinde; “Herkesin, herhangi bir ayrım gözetilmeksizin, eşit iş için eşit ücrete hakkı vardır” denilmektedir.
Türkiye’nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesinin 7. maddesi uyarınca bu sözleşmeye taraf olan ülkeler “Adil ücretler ve eşit işlere, hiç bir ayrım yapılmaksızın eşit ödeme” yükümlüğünü üstlenmektedir. (5)
Anayasanın 55. maddesi; “Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır” hükmü ile amir bulunmaktadır.