Dosyanın Avukata Gönderilme Süreci Hakkında
Merhabalar,
Yanlış hatırlamıyorsam yaklaşık 7 ay önce bir ev eşyası satan mağazadan 2 adet ürün aldım. Toplam 4 taksitli ödeme olarak ayarlandı. İlk 2 taksidimi düzenli olarak yatırdım. Eylül ayında düğünüm olduğu için o ayın ödemesi gecikti. Bana ödeme yapılması gerektiğine dair mesaj gönderdiler. Bende farklı bir şehre taşındığım için aileme haber verdim. Ailem ödemeyi yaptı fakat bir sonraki ayın ödemesini almışlar bunuda daha sonra gelen mesajla genel merkezi arayarak öğrendim. Aramamda ki nedende gelen mesajda hukuksal işlemlerin başlatılcağı yönünde oldu. Tekrar ailemle iletişime geçtim ve ödeme yapıldı. Ama telefonla sürekli bu tarz mesajlar atarak beni rahatsız ettiler. Sonrasında hesabımı kapatmadım ablam için hesap açıkken bir kaç eşya alalım dedik.
Bu ayın 22 sinde ödeme vardı. Ödemeyi ben gerçekleştirmediğim için ailemde yatırmamış. Bana 22 sinde ödeme yapılması gerektiği yönünde mesaj geldi.Yine ailemle iletişime geçerek haber verdim. Fakat yatıramamışlar. Şuan son ödeme tarihinden itibaren 8 gün geçti. Bugünde bana yine mesaj göndermişler dosyanız avukata gönderilecektir diye. Bu geçen sürede ( 8 ) icra takibi için avukata verilmesi yasal mıdır? Bu işlemlerin başlatılması için ödenmeyen borcun üzerinden nekadar süre geçmesi gerekiyor? İnternette çok araştırma yaptım.Fakat net birbilgiye ulaşamadım. Benim bulunduğum şehrin küçük köy gibi bir ilçesindeyim. O nedenle burda danışabileceğim biri olmadı. Zaten bana ödenen borçlar içinde yolladıkları mesajlar için tüketici haklarına mail attım şikayetti olacağım. Onedenle bu süre hakkında bilgi sahibi olabilirsem yasal işlem yapıp yapmadıkları konusunda da bilgi sahibi olmuş olacağım. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.
İyi günler.
Cevap: Dosyanın Avukata Gönderilme Süreci Hk_
Taksitle Satış
Madde 6/A- (Ek: 6/3/2003-4822/8 md.)
g)Borçlunun temerrüde düşmesinin hukuki sonuçları.
Satıcı veya sağlayıcı, bu bilgilerin sözleşmede yer almasını sağlamak ve taraflar arasında akdedilen sözleşmenin bir nüshasını tüketiciye vermekle yükümlüdür. Sözleşmeden ayrı olarak kıymetli evrak niteliğinde senet düzenlenecekse, bu senet, her bir taksit ödemesi için ayrı ayrı olacak şekilde ve sadece nama yazılı olarak düzenlenir. Aksi takdirde, kambiyo senedi geçersizdir.
Taksitle satışlarda; tüketici, borçlandığı toplam miktarı önceden ödeme hakkına sahiptir. Tüketici aynı zamanda, bir taksit miktarından az olmamak şartıyla bir veya birden fazla taksit ödemesinde bulunabilir. Her iki durumda da satıcı, ödenen miktara göre gerekli faiz indirimini yapmakla yükümlüdür.
Satıcı veya sağlayıcı, taksitlerden birinin veya birkaçının ödenmemesi halinde kalan borcun tümünün ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak; ancak satıcının veya sağlayıcının bütün edimlerini ifa etmiş olması durumunda ve tüketicinin birbirini izleyen en az iki taksidi ödemede temerrüde düşmesi ve ödenmeyen taksit toplamının satış bedelinin en az onda biri olması halinde kullanılabilir. Ancak satıcının veya sağlayıcının bu hakkını kullanabilmesi için en az bir hafta süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması gerekir.