Babamın borcu ablama nasıl gelir?
İyi Günler;
Yeni taşındığımız evin kira sözleşmesi ablamın üstüne ikametgahta sadece benim ve ablamın gözüküyor. (yani annem ve babam eski evde gözüküyor)
Babam bizimle yaşıyor onun borcu nasıl bize gelebiliyor ? (Evdeki birkaç telefon gibi faturalarda ismi geçiyor.)
Eşyarın hepsi bizim fakat onun yaptığı borçtan biz sorumlu tutuluyoruz o borçtan dolayı evdeki eşyarı götürecekler lütfen bir çare söyleyin annem boşanmaya hazır (zaten kadın bıktı) arkadaşlar lütfen cevabınızı çok acil bekliyorum.
Bunun bir kurtuluşu yok mu ?
Şuan moralimiz çok kötü cevabınızı lütfen bekliyorum...
Cevap: Babamın borcu ablama nasıl gelir?
Öncelikle geçmiş olsun. Gerçekten kritik bir durumla karşı karşıyasınız. Detaylı hukuki süreçle ilgili bir uzmanın bilgi aktarması daha doğru olacağı için ben size ancak pratik bir kaç tüyo verebilirim.
1. Her ne sebeple olursa olsun, borçlu olan kişi (yani babanız) sizin bulunduğunuz yerde (resmi kayıtlara göre) ikamet etmiyor ya da şahsı adına bir kira sözleşmesi bulunmuyorsa kimse icra yoluyla eşyalarınızı haczedemez.
2. Cebr-i icra yoluyla eşyalarınızı babanızın borcuna mahsuben haczetmeden önce alacaklının tahsilat için yetki verdiği hukuk bürosundan yetkili kişiler gelerek mal tespiti yaparlar. Eğer orada bulunan eşyalar sizin ya da ablanızın adına faturalıysa ilgili forma o eşyaları yazamazlar; böylece faturalı eşyalarınızı alabilmeleri mümkün olamayacaktır.
3. Anlaşılan sizin yaşadığınız durumda sizden habersiz bazı yasal beyanlar söz konusu olmuş. Durumunuzla ilgili en sağlıklı bilgiyi tanıdık bir avukata danışarak öğrenebileceğinizi düşünüyorum.
4. Eğer tanıdık bir avukat yoksa ve borcu ödeyemeyecek durumdaysanız (tabi önceden resmi mal tespiti yapılmadıysa) kıymetli eşyalarınızı acilen bir yakınınıza emanet bırakmanızı tavsiye edebilirim. En azından asgari zarar ile işin içinden çıkmış olursunuz. Yalnız, şunu da hatırlatmam gerekir ki eğer el konulan eşyalarınız borcunuzu karşılamaya yetmez ise kalan borcunuz için ilgili kanunlara göre hapis cezası alabilme olasılığınız bulunuyor. Bu sebeple çok dikkatli olmalısınız.