Eşin Borcu Yüzünden Eve Haciz Gelmesi ve Eşyaların Haciz Edilmesi?
Merhaba,
Araştırdığım bilgiler doğrultusunda 2002 öncesindeki mal rejimini paylaştıkları için borçlu eşin borcu yüzünden borçlu olmayan eşin evi haczedilemiyormuş, yani onun üstüne olduğu takdirde.. Öncelikle doğru mu anlamışım, doğrularsanız sevinirim..
İkinci sorum ise; Şimdi 2002 öncesi mal rejimini paylaşıyor eşler, gayrimenkul haciz edilemiyor ise peki ya evdeki televizyon, bilgisayar, buzdolabı v.b ortak kullanılan mallar haczedilebilir mi? Yani bu malların % 90'ını borçlu olmayan eş satın alıyor. Satın aldığı yerlerde belgeler mevcut zaten. Bir ufak soru daha soracağım müsadenizle. Eşler 2002 rejimini kullanıyorlar ama kendileri istemediği taktirde mal rejiminde bir değişiklik olmaz değil mi? Yani hiç bir şey yapmadıkları taktirde 2002 öncesi rejimi kullanmaya devam etmiş mi sayılırlar?
Not: Eşin üzerine olan ev 1990 yılları arasında satın alınmış. Tapu kendi üzerinedir.
Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.
Cevap: Eşin Borcu Yüzünden Eve Haciz Gelmesi ve Eşyaların Haciz Edilmesi?
Eski Medeni kanunda esas olan mal rejimi mal ayrılığı olup https://www.hukuki.net/makale/medenikanun_degisik.asp linkinde aradığınızı bulabilirsiniz.
Alıntı:
litigation rumuzlu üyeden alıntı
Doğrusunu söylemek gerekirse biraz kafam karıştı.
Şimdi yanılmıyorsam;
2002'de değişiklikle beraber artık eşler aksini istemedikçe tüm önceden veya sonradan edinilen gayrimenkul ve eşyalar ortak mal oluyor.
Ama 2002'den önce evlenenler de aksini istemedikçe eski kanunda yer alan rejimi kullanmış oluyorlar değil mi? Yani evlendikten sonraki mallar dahi kimin üzerine ise boşanırken de onun üzerinde kalıyor yanılmıyorsam?
Ör: 1980'de evlenilen biri 1992'de bir ev, arsa alıyor ve eşler arasında paylaşılıyor. Yani ev kadının üzerine diyelim, bir başka ev ise erkeğin üzerine diyelim, boşanırken hak talep edilipte, benim o evde hakkım var, şu kadar parasını verdim demedikçe hak talep edemiyor değil mi? Yani kişinin hakkı yoksa alamıyor değil mi?
Peki ya eşlerden biri mal kaçırırsa ne olur?
Arkadaşlar doğru mu anlamışım acaba? Peki ya televizyon, bilgisayar, telefon v.b elektronik eşyalar haciz edilebiliyor mu? En önemlisi gayrimenkul
Bu konuyu araştırıyorum ama daha emin olamadım, cevaplarsanız memnun olurum.