Şaşırdım Kaldım , Alacağın Temliki üzerine bir konu
Henüz biten bir yargı süreci sonunda, gerekçeli kararın mahkeme tarafından açıklanmasının ardından; davanın kazanan tarafı olan davacı , alacağını üçüncü bir kişiye temlik etmek istiyor. Ancak anapara ve faizden doğan kazanımın miktarının henüz tam olarak bilinmemesinden dolayı noterde yapacağı alacağın temlik işlemini ne şekilde yapması gerekir ?
Davacının Avukatının görüşü : Esas ve karar numaralarını temlikte belirterek(miktar belli olmadığı için miktar yazmadan) => "... esas ... karar numaralı dava dosyamdan doğan alacağımın tamamını ...kişiye temlik etmek istiyorum"
Noterin Görüşü : "Miktar belitmek zorundasın avukatın dediği şekilde olmaz sonuçta biz de vergi veren bir kurumuz".
Değerli görüşlerinizi bekliyorum...
Cevap: Şaşırdım Kaldım , Alacağın Temliki üzerine bir konu
Adi yazılı şekilde yapın.Noterin söylediği gibi nisbi harca tabiyse ,miktarı belirtmek lazım.Başka bir notere de sorun.O da aynı şekilde söylüyorsa nisbidir.Alınacak,harç damga vergisi vesair bu miktara göre yapılır.
Yani bu sorunun kesin bir cevabı yok diyorsunuz öyle mi ? Başka bir notere daha sorulması doğru olacaktır diyorsunuz ?
Demek ki ortada gerçek bir alacak yok. Davacının 3.kişilere olan borçlarından dolayı alacaklılardan korunmak için böyle bir yol izliyorsunuz. Bunu neden söylüyorum; Çünkü alacaklı olan insan alacağını bilmez mi? Yoksa istediğiniz rakamı yazarsınız, ne kadarı tutarsa alır gerisini yine davacıdan istersiniz...
Bu bir gerçek olay değil pratik sorusu.. Ben de hukuk okuyan bir öğrenciyim.. Soruma gelince olaydaki alacak da tam olarak belirli değil hesaplanmamış yani anlayacağınız.. Art niyet aramanıza gerek yok yani ortada muvazaalı bir işlem söz konusu değil =)
Yani ortada gerçek bir alacak olmadığını (meğerse pratik sorusuymuş) anlayabilecek tecrübeye sahipmişim :)
Alacağın miktarının belirli olması ve borçlunun temlikten haberdar edilmesi şarttır.
Kesinlikle haklısınız hocam tecrübe konusunda. Yalnız anlamadığım husus şu ; bu temlikin özel bir adı mı var ki borçluya bildirilmesi ve miktarın belirtilmesi şart olsun ? Yani buna basit bir alacak temliki diyemiyor isek bunun sebebi nedir çünkü alacak temlikinde bildiğim kadarıyla borçluya bildirmek rızasını almak şart değildi ayrıca miktarın belirtilmesi şartı da yoktur ? Cevabınız üzere size bir diğer sorum ise şu ; davacının , davalıdan alacağı miktar tam olarak belirli değil sadece davayı kazandığını biliyoruz..(tazminat davası ve daha önce temyize gönderilmiş ve onama kararı çıkmış bir dava olduğu için geçen süreye ilişkin faiz hesapları yapılmamış henüz) nasıl miktarı belirtebilir ki ?
Borçlunun temlikten haberdar edilmesi, iyiniyetle alacağı devredene ödeme yapması halinde ,tekrar ödeme yapmaması içindir.Yoksa temlikin geçerlilik şartı değildir.
Başka bir notere de sorun bizi de bilgilendirin?
alacağın temliki yazılı şekil şartı zorunluluğu olan bir sözleşmedir. bu şekil şartı resmi şekil şartı değildir. adi yazılı şekilde de yapılabilir. noterin miktar belirtilmesini isteme zorunluluğu tüm noterler için geçerlidir. çünkü noter yapılan sözleşme üzerinden damga vergisi alacaktır bu yüzden de miktar belirtilmeyen sözleşmeleri onaylamamaktadır. dolayısıyla uygulama açısından nacizane tavsiyem temlik sözleşmesini adi yazılı yapın borçluyu bilgilendirmek için göndereceğiniz ihtarı noterden gönderin hem daha ekonomik şekilde işinizi görmüş olursunuz. saygılar..