Eski çalıştığım firmadan hesabıma yatan maaş
merhaba;
öncelikle konuyu şu şekilde özetleyebilirim
Ablamı bundan 7 ay önce bir otomotiv sektöründe çalışan bir arkadaşım vasıtasıyla şirkete çağrı merkezi personeli olarak aldırmıştık daha ilk haftasıydıki telefonda anket yaparken karşısına çıkan kişi firmanın eski yönetim kurulu üyelerindenmiş tabi ablamda yeni personel olduğu için henüz kuralları net bilmiyor ve adamla arasındaki konuşma biraz sert geçiyor telefon kapatılıyor daha sonra adam hemen firmayı arayıp şikayet ediyor ve ablamı hemen daha bir ayı dolmadan işten çıkartıyorlar zaten tüm olay bundan sonra oluyor o zamandan sonra sanırım firma ablamın çıkışını yapmamışki 6 ay boyunca ablamın banka hesabına çalışıyormuş gibi her ay 700 lira para yatmış
bu firmadada bahsettim arkadaşım dediki beni şirkette muhasebe aradı ablana 6 ay boyunca maaş yatırmışlar sanırım 4.240 TL gibi bir rakam bir arayıp sor dediler diye bana söyledi bende ablamın kartını aldım bankaya gittim bugün bi baktım tüm para hesapta 6 aydır yatmış 2000 tl sini çektim yarın geri kalan tutarıda çekeceğim fakat benim sorum bu şekilde ablamı zaten haksız yere çıkarmışlardı bende bu parayı çekip bilmiyoruz desek bir problem olurmu bu bankanın yanlışlığı değil firmanın yanlışlığı yani bu durumda bankayla alakalı bir durum olabilirmi veya ne şekilde bir yol izlenir ?
Teşekkür edeirm.
Cevap: Eski çalıştığım firmadan hesabıma yatan maaş
Ömcelikle ne sizi, ne ablanızı, ne otomotiv şirketini tanımıyorum. Size karşı bir kînim gıcıklığım yok.
Peşinen söyleyeyim ki; "hoşa gitmeyen" cevaptan dolayı fırça yemeyelim :)
Birincisi ablanızın "sert" giriştiği kişi sıradan bir müşteri de olabilirdi ve ses kayıtlarına bakıldığında sonuç değişir miydi? Normal müşterilere bağrılabilir ama yönetim kurulu üyesine bağırılmaz gibi bir şey olduğunu zannetmiyorum.
Dolayısı ile öncelikle ablanızın işten çıkarılmasının "haksız" olduğunu düşünmediğim gibi; zaten sözleşmesinde bir deneme süresi maddesi olduğunu düşünüyorum.
İşveren "İllaki burada çalışacaksın" diyemeyeceği gibi; ablanız "ben illaki burada çalışacağım" diyemez. İş ilişkisi KARŞILIKLI rıza ile olur.
Sonuç olarak bir alacağınız varsa bu zaten ödenir; ödenmezse bunu burada tartışabiliriz ama öyle bir şey yok. Alacakları zaten ödenmiş. Firmadan ablanızın bir alacağı yok.
Buna rağmen firma sehven bir para yatırdığına göre, yatan bu para ablanızın "hakkı" olamaz.
Ha; paranın üstüne yatabilir misiniz bilmem; Belki olabilir. Gerçi "sebepsiz zenginleşme" v.s. gibi terimler duymuştum ama yine de böyle haksız bir eylem için bir "hukuk" forumunda yardım istemeyin bence.
'' ne şekilde bir yol izlenir ? ''
Ablanızın hesabına yanlışlıkla yatırılmış olan parayı , iade ederek doğru olanı yapın.
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Ömcelikle ne sizi, ne ablanızı, ne otomotiv şirketini tanımıyorum. Size karşı bir kînim gıcıklığım yok.
Peşinen söyleyeyim ki; "hoşa gitmeyen" cevaptan dolayı fırça yemeyelim :)
Birincisi ablanızın "sert" giriştiği kişi sıradan bir müşteri de olabilirdi ve ses kayıtlarına bakıldığında sonuç değişir miydi? Normal müşterilere bağrılabilir ama yönetim kurulu üyesine bağırılmaz gibi bir şey olduğunu zannetmiyorum.
Dolayısı ile öncelikle ablanızın işten çıkarılmasının "haksız" olduğunu düşünmediğim gibi; zaten sözleşmesinde bir deneme süresi maddesi olduğunu düşünüyorum.
İşveren "İllaki burada çalışacaksın" diyemeyeceği gibi; ablanız "ben illaki burada çalışacağım" diyemez. İş ilişkisi KARŞILIKLI rıza ile olur.
Sonuç olarak bir alacağınız varsa bu zaten ödenir; ödenmezse bunu burada tartışabiliriz ama öyle bir şey yok. Alacakları zaten ödenmiş. Firmadan ablanızın bir alacağı yok.
Buna rağmen firma sehven bir para yatırdığına göre, yatan bu para ablanızın "hakkı" olamaz.
Ha; paranın üstüne yatabilir misiniz bilmem; Belki olabilir. Gerçi "sebepsiz zenginleşme" v.s. gibi terimler duymuştum ama yine de böyle haksız bir eylem için bir "hukuk" forumunda yardım istemeyin bence.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
'' ne şekilde bir yol izlenir ? ''
Ablanızın hesabına yanlışlıkla yatırılmış olan parayı , iade ederek doğru olanı yapın.
Evet ses kayıtlarında bakıldığında durum tabiki değişirdi bende aynı firmada 1 sene çalışmıştım en fazla olması gereken durum uyarı alınması zaten şunuda söyliyim ki bilip bilmeden konuşmayın o anketi çektiğinde gelen yönetim kurulu üyesi o firmanın hatası orda o kişinin çıkmaması gerekir zaten adamın kendiside söylüyor bunu ama ablam nerden bilsin ısrar edince biraz sürtüşme oluyor 2. bi durum ise normal bir vatandaş olsa bide üstüne şikayet etse dediğim gibi uyarı alır belki ama bizim ülkemizi biliyorsunuz eğer güçlüyseniz tanıdıklrınız varsa vezirde olursunuz rezilde bu durumda öyle oldu adam yönetim kurulunda olabilir hata müdür de olabilir ama bu çalışanlarına karşı bunu yaopabilmesi anlamına gelmemesi gerekir firma zaten o kişinin numarasını anketin içine eklemekle ilk hatayı zaten yapmış ki konumuz bu zaten değil arkadaşlar benim sorduğum soruya bir cevabınız yok ise buraya boş boş kelimeler yazmayın ben size her neolursa olsun izlenecek prosedür nedir dedim burası hukuk sitesi din sitesi değil din ile hukuku hala karıştırmaktan vazgeçmiyorsunuz dinen vicdanımın cevabını ben veririm size sormuyorum eğer hukuçuysanız avukatsanız bu durum yasada nasıl bir sonuç görür bunu soruyorum ya hala o bu şu diosunuz bilen konuşsun bilmeyen sussun benim düşüncem doğru veya yanlış ama ben size bunu sormadım burda lütfen vaaz vermeyin istemiyorsanız cevap vermek zorunda değilsiniz bilen benim istedğim sorunun cevabını verebilirse bana yeterli olacak rica ediyorum
Burada hiç bir karşılık beklemeden yorum yapan kişilere fırça atmak gibi garip bir davranış şekli gelişti forumda.Buna sn. yöneticilerin el atması gerektiğini düşünüyorum.O kadar rahatsız edici boyutlara ulaştı ki bu artık fikirlerimizi özgürce yazmaktan çekinir hale geldik.Ayrıca bu sayfa mr.duman sana ait değil.İsteyen istediği her şeyi yazabilir.Bura bedavadan hukuki yardım alma yeride değil.Her türlü görüş düşünce yazılabilir, tartışılabilir.Zaten cevapta senin şahsına değil benzer durumdakilerin de arama yapıp bulabileceği herkese verilir.Yani bu cevap genel bir cevaptır.Sanane insanların hukuk dışı fikirlerinden, üstüne alınacağın bir durum yok.Belki senin gereksiz gördüğün yazılar yarın benzer durumda olan bir kişiye fikir verecek.Bu sayfayı onlarca kişi ziyeret ediyor sonuçta.Burada her şey bak altını çiziyorum HER ŞEY konuşulabilir.Hukukta, toplumsan yaşamda, sosyal olaylarda, vicdanda, doğruda, yanlışta.Sadece kendine özel salt hukuki bilgi istiyorsan bastırır parasını avukattan alırsın.Herkez forumada yazılanlara da saygılı olmalıdır.Bu yazdıklarımdan forumu anladığını düşünerek cevabını vereyim.Şirket bu durumun sehven olduğunu ve geri iadesini noter kanalıyla size bildirecektir yakında.Ona uymazsanız sebepsiz zenginleşme davası açılacak, şahitlerle durum kanıtlanacak ve sehven hesabınıza geçen para yüksek ihtimal faiziyle, belki inkar tazminatı ve hamkeme masraflarıyla sizden icra edilecektir.Benim bu durumda tahmin ve beklentim bu yönde olurdu.İyi forumlar.
Alıntı:
mr.duman rumuzlu üyeden alıntı
benim sorduğum soruya bir cevabınız yok ise buraya boş boş kelimeler yazmayın .... vaaz vermeyin istemiyorsanız cevap vermek zorunda değilsiniz
Demiştim ama di mi :)
Ama nabza göre şerbet vermek; yalan söylemek de benim hoşuma gitmiyor.
benim abaşıma biolay geldi kısaca özetleyim bundan 1 ay önce bir fabrikda çalışıyordum 2 hafta kadar çalışıp ayrıldım burakadar bisıkıntı yok sonrasında ertesi ay 2 haftalık paramı çekmeye gittim çektimdetabi ödemelerim vardı yaptım firmadan aradılar sonra burak beysizi halen çalışıyor olarak göstermişler puantajınız ona göre hesaplanmış 175 tl fazla yatmışsize biara gelip bırakın ofisime diye aradı sonrasında zırt pırt aramaya başladı bu taşeron firma yöneticisi sonrasında bugün ise msj göndermiş savcılığa sikayet edecekmiş suç duyurusunda bulunacakmış
ben bu konumda ne yapmalıyım o parayı bulup ödemelimiyim benisikayet etmesiiçin geçerlibi nedeni varmıdır ? ilk defa böle bi konuyla karşı kaşıya kaldım
Alıntı:
burkiiy rumuzlu üyeden alıntı
benim abaşıma biolay geldi kısaca özetleyim bundan 1 ay önce bir fabrikda çalışıyordum 2 hafta kadar çalışıp ayrıldım burakadar bisıkıntı yok sonrasında ertesi ay 2 haftalık paramı çekmeye gittim çektimdetabi ödemelerim vardı yaptım firmadan aradılar sonra burak beysizi halen çalışıyor olarak göstermişler puantajınız ona göre hesaplanmış 175 tl fazla yatmışsize biara gelip bırakın ofisime diye aradı sonrasında zırt pırt aramaya başladı bu taşeron firma yöneticisi sonrasında bugün ise msj göndermiş savcılığa sikayet edecekmiş suç duyurusunda bulunacakmış
ben bu konumda ne yapmalıyım o parayı bulup ödemelimiyim benisikayet etmesiiçin geçerlibi nedeni varmıdır ? ilk defa böle bi konuyla karşı kaşıya kaldım
Dedikleri gibi yanlış bir hesaplama sebebiyle fazladan para yatmış ise bu sizin HUKUKEN hak etmediğiniz bir para olabilir ve geri ödenmesi gerekir. Sebep olmasa 175 tl nin peşine düşeceklerini zannetmiyorum, demekki gerçekten bir fazladan para yatma olayı var, başınız ağrımasın bence verin parayı geri.