''Terbiye maksadı ile ele vurmak dayak değildir’’ diye bir yargıtay içtihadını televizyondaki bir programda duymuştum. Bu yargıtay içtihadının kaynağının belirtilmesini istiyorum.
Printable View
''Terbiye maksadı ile ele vurmak dayak değildir’’ diye bir yargıtay içtihadını televizyondaki bir programda duymuştum. Bu yargıtay içtihadının kaynağının belirtilmesini istiyorum.
Belirtmek gerekir ki,velayet gibi aile hukuku temelli kurumlarda nüfuz ve hakimiyet yetkisi olan kimsenin hukuksal sınırları belirlenmiş şekilde hakimiyetindekiler üzerinde tedip hakkı olarak nitelenen bir yetkisi bulunmaktadır.Sosyal ve ekonomik gelişmeler tarihsel açıdan daha geniş algılanan bu tedip hakkı kavramının sınırlarını ilerleyen zaman diliminde gitgide daraltmaktadır.Dolayısıyla velayet hakkına sahip olan bir veli,sorumluluğu altında bulunan çocuk üzerinde sınırları belirlenmiş ve kısıtlanmış şekilde tedip amaçlı olarak fiziksel müdahele de bulunabilir ve bu müdahele hukuka aykırı sayılmaz.Yargıtay'ı da muhtelif içtihatlarında belirttiği ve tedip hakkı olarak nitelendirdiği bu durum hukuksal sınırları içinde kaldığı sürece hakimiyet ve nüfuz ilişkisinin bir gereği olarak meşru kabul edilmektedir.Başka bir perspektiften irdelediğimizde Tck.md 232 de aile düzenine karşı işlenen suçlar bölümünde düzenlenen ve aile bireylerine yönelik kötü muamelenin suç teşkil edebilmesi açısında da tedip hakkı olarak nitelenen ve velayet ilişkisinin doğasından kaynaklanan yetki,suçun oluşup oluşmayacağı açısından hukuksal bir sınır teşkil eder.Yani tedip hakkınının sınırlarını aşan bir fiziksel şiddetin varlığı,Tck.md 232 ye göre aile bireylerine karşı kötü muamele suçu teşkil edecektir.Suç teşkil edip etmediğinin saptanmasında hukuksal bir sınırı ifade eden tedip yetkisinin maddi sınırı ise zaman ve mekan koşullarına göre mahkeme tarafından tayin edilmektedir.Ve Yargıtay'ın içtihatları çözümlendiğinde bu sınırın mevcut zaman diliminde önceki zaman dilimlerine göre dar yorumlanması gerektiği ve modern toplumda artık tedip hakkının sınırlarının istisnai yorumlanması gerektiği kabul edilmektedir.İyi günler dilerim...