Mecburi Hizmet Mağdurları Derneği
Belkide en doğrusu dernek kurmak fiilen çalışmak ve tüm çalışmaları tek çatı altında toplamak. Mesela "mecburi Hizmet Madurları Derneği" gibi, şaka falan yapmıyorum arkadaşlar, bu konuda takım bölük ya da ne bileyim S1-5 lik yapmış TSK ve benzeri mevzuatı bilen astsubay arkadşların büyük faydası olacaktır. Ben bu başlıkta konu açacağım fikri olanlar orada paylaşalım lütfen.
Cevap: Mecburi Hizmet Madurları Derneği
Bence mantıklı. Resen emekliler Derneği,Mağdur Askeri Öğrenciler Derneği var. Fikirlerle geliştirilebilir konu bence.
Burda 15 yıl mecburi hizmet konusunda yeterince dertleştik, artık daha etkili yollara başvurmalıyız. Medyanın ve toplumun ilgisini çekebilmek için. Bu nedenle gerekirse kaçak olmayanlarla gerekli yerlerden izin alarak Taksim'de ve Ankarada pankartlı yürüyüş yapmalıyız. İnsanlar artık bilmeli birilerinin 15 yıl köle olduğunu. Ancak o zaman bu adamların derdi neymiş, ne istiyorlarmış diye sorarlar ve düzenleme yaparlar.
Avukat dernek olmasının daha etkili olacağını söylüyor ben de ona katılıyorum. Bu zamana kadar mailler attık vekillere gazetecilere bir miktar faydası olmadı değil mail atanlara da mailleri kaale alanlarada teşekkür ediyorum. Ama yetmiyor kulis oluşturmaya insanlık ayıbı 112 yi değiştirmeye. İnsanlar kedi köpek için bile dernek kurup yürüyüş yapıyor. Bizim bu sevimli hayvancıklar kadar da mı degerimiz yok Allahınızı severseniz.
Arkadaşlar bu işler için emek, çaba, vakit, biraz nakit, özveri ve sabır gerekiyor. Burda artık ağlamaktan vaz geçelim. Çünkü başkaları bizi boşuna ağlıyor zannediyor ve böylede söylüyorlar yorumlarda okuduklarıma göre. Dernek kurmak ve her şeyi tek çatı altında toplamak lazım. Tek başımıza çok etkili olamıyoruz pek kaale alınmıyoruz ama birlik olursak maddi ve manevi güçlü oluruz. Her kez bir birinden iyi bir gelişme bekliyor biliyorum ben de her gün bu sayfaya bir umutla giriyorum biri iyi bir haber verir kendi çabası ile bir değişiklik yaptırır diye. Artık birimizden beklemeyelim hepimiz bir olalım diyorum.
Dernek kurmaktan korkmayalım. Mutlaka çok faydası olacaktır. Kişi olarak ciddiye alınmadığımız kişi ve kurumlarca ciddiye alınacağız. Tüm konu hakkındaki paylaşımları tek çatı altında kurumsal olarak yapabileceğiz. Sesimiz daha gür çıkacak ve ortak hareket edebileceğiz. En azından hakkımızı kurum olarak savunan bir yer olacak gerek basında gerek hukuki olarak. Yagmur damlası olarak ancak topragı ıslatırız, ama sel olursak büyük bir etki gösterebiliriz. Ne kadar üyesi yada destekçisi olursa sesimiz o kadar gür çıkar. Halen teslim olmamış kaçak yaşayan arkadaşlar katılamasalarda destek verebilirler. 15 yıl mecburi kölelik sorununun sadece bir kaç kişinin derdi olmadığını ancak bu şekilde kamuya duyurabiliriz.
İnsanlar çok ilginç şeyler için bile dernek kurup yürüyüş yapıyor sesini basına ve ilgili mercilere duyuruyor ve çok ilginç beklenenden fazla destek buluyorlar. Diğer derneklerle bir hareket edip katılımı arttırıyorlar. Eminim bize de ancak bu şekilde destek sayısı artar. Yola 3-5 kişi çıkar ama çığ gibi büyür.
Kölelik yada mecburi hizmet sadece bizim derdimiz değil bunu unutmayın, sivil hekimlerinde böyle bir sıkıntısı var ve anayasa mahkemesi aynı 18. madde gerekçesi ile reddetmiş iken AİHM sine davayı götürdüler.
Biz adım atalım gerisi gelecektir zaten.
Saygılar...
İmza kampanyasında toplanmış 800 imzayı heba etmeyelim. Daha etkin bir şekilde kullanmak için ve sayıyı arttırmak için birlik olup sesimizi duyuralım. Bu imzaları meclise bırakıp sonucunu beklemekle kalmayalım. İmzalarımızı dernek kurup diğer STK ların da destegini alarak güçlendirelim ve gerekirseki (şart aslında) yürüyüş yapıp pankartlarla derdimizi dile getirelim. Hepimiz firar etmeyi düşünen, firarda olan ve mahkemesi devam eden 112 nin değiştiği haberini her gün bekliyoruz. Artık beklemeyelim bizler bir şeyler yapalım.
Evet, dernek başkanı kim oluyor? Nereye başvuracak dernek kuruluşu için? Bizler nasıl üye olacağız? Buyrun, devam edelim...Sessiz kalmak çözümse, hep birlikte susalım gitsin....
Cevap: Mecburi Hizmet Mağdurları Derneği
Hukukçu arkadaşlar bu isimle kurulacak ve faaliyet gösterecek böyle bir derneğin hukuk açısından sakıncası varsa açıklayabilirler mi ?
Hangi amaçla dernek kurulamaz
Anayasa ve kanunlarla açıkça yasaklanan amaçları veya konusu suç teşkil eden fiilleri gerçekleştirmek amacıyla dernek kurulamaz.
Derneğin amacı; kazanç paylaşma dışında, kanunlarla yasaklanmamış belirli ve ortak bir gayeyi gerçekleştirmeye yönelik, anlaşılabilir ve süreklilik arz etmelidir. Hukuka veya ahlâka aykırı olmamalıdır.
Derneğin kuruluş şekli
Dernekler, kuruluş bildirimini, dernek tüzüğünü ve gerekli belgeleri yerleşim yerinin bulunduğu yerin en büyük mülki amirine verdikleri anda tüzel kişilik kazanırlar.