Sözleşmesiz çalışan emeklinin iş kazası geçirmesi
Merhaba
Arkadaşımın babası 850 TL emekli maaşı ile 2 çocuk okutup (biri gurbette üniversite öğrencisi) yettiremiyor haliyle. Bu yüzden emekli maaşından kayıp olmaması için sözleşmesiz olarak çalışmaya başladı. Doğalgaz, kalorifer vb. tesisat işleri yapan bir şirket dolayısıyla dışarıda iş yapılıyor (Yine de işyerinden sayıldığını biliyorum.). Arkadaşımın babası 2. 3. iş gününde çıktığı iskelenin üzerinden düşüyor ve sırt, omurga, kol bölgelerinde kırıklar meydana geliyor. Şu anda üzerinden 4-5 ay geçti belki de. Arkadaşımın babası halen fizik tedaviye gidiyor ve hayati ihtiyaçlarında bile güçlük çekiyor, ağrıları devam ediyor.
Gelelim kilit meseleye : kazadan sonra patronu derhal özel hastaneye götürüp masrafları karşılıyor karşılamasına o kadar. Şu anda çalışmasını bırakın halen günlük yaşamında zorluk çekiyor.
Arkadaşımın babası 50 yaşında, emekli, sözleşmesiz yani her şey üst üste. Çalıştığı yerde de 2 günlük işçi olduğundan birisi de ben şahidim demez. Bu durumda yapılabilecek ne var ?
Cevap: Sözleşmesiz çalışan emeklinin iş kazası geçirmesi
Emekli iken de emekli maaşı kesilmeden yasal olarak çalışılabilir. emekli kişi işe girerken de, işverenin her işe aldığı kişi için düzenlemiş olduğu işe giriş bildirgesini sgk ya billdirmek zorundadır. söz konusu bildirgenin 18. maddesinde iki adet kutucuk vardır. emekli olan vaandaşlarımıza has bir maddedir bu.. sosyal güvenlik destek primi işaretlenirse emekli maaşı kesilmez ama işverenden alacağı ücretten kesinti yapılır.
mevzuya gelelim...arkadaşıınızın babasının bu işte sorumluluğu yoktur ve bu bildirgeyi işveren yapmak zorundadır. kişi istemedi de ben de bildiri yapmadım diyemez işveren. asil olarak sorumludur yani.
özel hastaneye götürüp tedavi ettirdiğini soylemişsiniz. bu durumda iş kazası olduğunu belgelemeniz cok zor.... magdurun olayın iş kazası oldugunu ispatı yeterlidir. işverenin uzerine düşeni yapıp yapmadığı konusunda sgk, mahkeme ve bilirkişiler kalan herşeyi halleder.
sizin bu durumu mahkemeye taşımanız durumunda bunun iş kazası olduğunu ispat etmeniz gerekir. doktor raporu, polis tutanakları, görgü tanıkları gibi herşey işinize yarar.