Askeri ceza evi ( disko ) ile ilgili
Merhabalar, yaklaşık 3,5 Ay önce askerliğimi bitirdim. Askerliğimi yaptığım süre içerisinde askeri ceza evi olarak nitelendirilen ( disko ) oda hapsi ile cezalandırıldım. Bu ceza bir mahkeme tarafından verilmedi. Komutan'ın direk kararı ile oda hapsine yollandım. Sebebini kısa ve öz bir şekilde anlatayım.
Mesai saatine 15 dakika geç uyandım diye 7 gün oda hapsi ile cezalandırıldım. Yüklenen eylemde mesai saatine geç kalmak olarak geçmişlerdi. Uuyuma sorunum vardı. Bir üst komutana itiraz ettim fakat konu ile ilgili yapabilecek birşeyinin olmadığını ve bando komutanın vermiş olduğu karar saygı duyacağını dile getirdi. Bando komutanımız bir üst makama gittim diye sözlü olarak hakarette bulundu. Bu olaydan dolayı takıntı yaptı ve sabah erkenden sürekli beni denetlemeye geliyordu komik gelecek belki ama mesai saatine 5 dakika geç kalkmaktan bi 10 gün daha gönderdi. 3 dakika geç kalkmaktan bi 14 gün daha ve son olarakta teskereye 20 günüm kala yine geç kalkmaktan 14 gün daha. RDM'de uyku sorunu raporlarım bulunduğu halde oda hapsine yollandım. Bu cezaların hiç birinde mahkeme kararı ile cezalandırılmadım. Başıma gelen bu talihsiz olayın hesabını sormak mutlaka benim en doğal hakkım. Bu konu hakkında görüş ve önerilerinizi bekliyorum. Teşekkür ederim
Cevap: Askeri ceza evi ( disko ) ile ilgili.
Alıntı:
Konusarock rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar, yaklaşık 3,5 Ay önce askerliğimi bitirdim. Askerliğimi yaptığım süre içerisinde askeri ceza evi olarak nitelendirilen ( disko ) oda hapsi ile cezalandırıldım. Bu ceza bir mahkeme tarafından verilmedi. Komutan'ın direk kararı ile oda hapsine yollandım. Sebebini kısa ve öz bir şekilde anlatayım.
Mesai saatine 15 dakika geç uyandım diye 7 gün oda hapsi ile cezalandırıldım. Yüklenen eylemde mesai saatine geç kalmak olarak geçmişlerdi. Uuyuma sorunum vardı. Bir üst komutana itiraz ettim fakat konu ile ilgili yapabilecek birşeyinin olmadığını ve bando komutanın vermiş olduğu karar saygı duyacağını dile getirdi. Bando komutanımız bir üst makama gittim diye sözlü olarak hakarette bulundu. Bu olaydan dolayı takıntı yaptı ve sabah erkenden sürekli beni denetlemeye geliyordu komik gelecek belki ama mesai saatine 5 dakika geç kalkmaktan bi 10 gün daha gönderdi. 3 dakika geç kalkmaktan bi 14 gün daha ve son olarakta teskereye 20 günüm kala yine geç kalkmaktan 14 gün daha. RDM'de uyku sorunu raporlarım bulunduğu halde oda hapsine yollandım. Bu cezaların hiç birinde mahkeme kararı ile cezalandırılmadım. Başıma gelen bu talihsiz olayın hesabını sormak mutlaka benim en doğal hakkım. Bu konu hakkında görüş ve önerilerinizi bekliyorum. Teşekkür ederim
Askeri ceza kanununa göre, ceza verme selahiyetinde olan amirleriniz,oda hapsi cezası verme yetkisine sahiptir.(rütbelerine göre,örneğin binbaşı rütbesindeki disiplin amiri 7 güne kadar oda hapsi verebilirken ,yarbay rütbesindeki amir 14 güne kadar verebilir.) Sadece mahkemeler oda hapsi cezası vermez.İşlediğiniz suç "disiplin tecavüzü" suçudur.Oda hapsi cezası verilebilir.Burada sorun yok.Gelelim durumunuza .Mantıken bir amir olsam eğer bu personelim 15 dakika ,5 dakika gibi geç kalmalar gerçekleştiriyorsa demek ki zamanında kalkabilir diye düşünür olurum.Sizin doktor raporuyla uyku sorununuz olması, mesai saatinin başlangıcına geç kalmanıza mazeret olamayacağını düşünüyorum.Şahsınıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.
Sayın bartelmi diaz'a katılıyorum.Yasal olarak amirlerin zaten böyle bir yetkisi var.Mahkeme kararı olması gerekmiyor.Ayrıca bir kişi 06:40 da kalkabiliyorsa 06:30 da da kalkar.Askerliğini yapmış biri olarak zaten bölükteki en büyük sorunun uyku(az uyuma gece nöbetleri vs.) olduğunu biliyorum.Rdmye her gidip uyuyamıyorum yada uyanamıyorum diyene uyku sorunu vardır diyorlar zaten.Nereye ne diye başvurmayı düşünüyorsun bilmiyorum ama şahsi kanaatim bundan bir şey çıkmaz.Geçmiş olsun.
Sanki ,bartelmi diaz o birliğin komutanı gibi yazmış:)Kesin bir yakınlık var,ev sahiplerinin kiracılara cephe alması gibi......:) öyle değil misayın konusarock......
Alıntı:
sonyaka34 rumuzlu üyeden alıntı
Sanki ,bartelmi diaz o birliğin komutanı gibi yazmış:)Kesin bir yakınlık var,ev sahiplerinin kiracılara cephe alması gibi......:)
Beyefendi ailenizde 1 yarbay ,1 binbaşı abileriniz olursa ve hukukla ilgileniyorsanız kaçınılmaz olur değil mi:)
Teşekkür ederim, yanlız şöyle birşey var bu bahsi geçen binbaşı sadece benimle problemli değil bir çok kişi tarafından mahkemeye verilmiş arızalı bir şahıs. Güzelce dile getiriyorsunuz kanunları ama şöyle birşey var dikkatinizi çekerim. Ben 45 gün yattım toplamda 3 veya 5 değil. Mahkemeye verilmesini defalarca dile getirdim fakat bunu yapmadı. Burada bir insanlık suçunun olduğunu görmeniz gerekirken. Ben amir olsaydım diyorsunuz ve üstüne aldığınız rapor geç kalkmanıza mazeret değil diyorsunuz. Aldığım cezalardan sonra. Psikolojim bozuldu, aile ilişkilerim bozuldu, sağlık durumum bozuldu, askerliği yapmakla ilgili şüpheler yaşadım.. siz bunları görmemezlikten gelip geç kalmanız bir mazeret değil diyorsanız saygı duyarım. Zaten avukatım aracılığı ile iş mahkemeye döküldü eğer sonuç alamassam AİHM'e başvuracağım. Çünkü 45 gün gözardı edilecek kadar düşük rakam değil. Umarım T.C. Anayasıları bunun farkındadır.. değilse bile umarım AİHM bunun farkındadır ve olumlu sonuçlanır herşey. Teşekkür ederim güzel yorumlarınız için :)
Alıntı:
sonyaka34 rumuzlu üyeden alıntı
Sanki ,bartelmi diaz o birliğin komutanı gibi yazmış:)Kesin bir yakınlık var,ev sahiplerinin kiracılara cephe alması gibi......:) öyle değil misayın konusarock......
Biraz öyle sanki :)))
Amirinizin nasıl bir şahıs olduğu bizi ilgilendirecek bir konu değil.Mahkemeye verilmenizi talep etmişsiniz ancak suçunuz ne askeri mahkemelik bir suç ne de disiplin mahkemelerini ilgilendiren bir suç.İşlediğiniz suç da hep mükerrir olmuşsunuz.Vicdanen haksızlığa uğradığınızı ağır bulduğunuzu düşünebilirsiniz.Ancak duygusal davranmadığımız sürece ,kanunları göz önünde bulundurduğumuz vakit ,verilen cezalarda bir kusur göremiyorum
Alıntı:
bartelmi diaz rumuzlu üyeden alıntı
Amirinizin nasıl bir şahıs olduğu bizi ilgilendirecek bir konu değil.Mahkemeye verilmenizi talep etmişsiniz ancak suçunuz ne askeri mahkemelik bir suç ne de disiplin mahkemelerini ilgilendiren bir suç.İşlediğiniz suç da hep mükerrir olmuşsunuz.Vicdanen haksızlığa uğradığınızı ağır bulduğunuzu düşünebilirsiniz.Ancak duygusal davranmadığımız sürece ,kanunları göz önünde bulundurduğumuz vakit ,verilen cezalarda bir kusur göremiyorum
Teşekkür ederim güzel yorumlarınız için. Umarım söyledikleriniz aksi bir karar çıkar bende konu olarak açıp insanlarla paylaşayım. Bakalım.. :)
Hayırlısı olsun bakalım.Burada bazı insanlar duymak istedikleri sözleri göremeyince çılgına dönüyorlar ve karalama kampanyalarına başlıyorlar.(Yanlış anlamayın şahsınızla ilgili bir durum söz konusu değildir) Umarım siz de duymak istediğiniz sözleri göremediğiniz için şahsıma bir kin ve nefret gütmüyorsunuzdur :)