İştirak nafakası indirim talebi
2008 yılında anlaşmalı olarak boşandım. Kızımın velayeti annesine verildi ve ben 2008 yılında 600 TL iştirak nafakası vermeye başladım. Şu an yıllık artışlardan sonra aylık 750 TL nafaka ödüyorum ve ocak ayında TEFE oranında zam gelecek.
Şu an iki tarafta yeniden evlendi ve benim yeni eşimden bir cocugum var. ayrıca yeni eşim çalışmıyor kirada oturuyorum. Nafaka ödemeleri zorlamaya başladı ve zamanında ödeme yapamıyorum. Benim öğrenmek istediğim:
1- Bu şartlarda nafaka indirim davası açabilirmiyim. sonuc ne olur
2- İştirak nafakasında amac cocugun tüm masraflarını karşılamakmıdır yoksa ortak olmak mıdır?
Teşekkürler
Cevap: İştirak nafakası indirim talebi
1)Açabilirsiniz.Sonuç sizin adınıza olumlu veya olumsuz olabilir.Her ayrıntıyı bilmeden bunu tahmin etmek mümkün değil.
2)İştirak adı üzerinde katılım demektir.Ancak karşı taraf çalışmayan dul bir bayansa haliyle evladınızla alakalı maddi giderleri karşılamanız gerekir.Onun dışında çalışan bireyler için daha çok ortak olma şeklinde bir sonuç çıkabilir.
Boşanma davalarına buradan yorum yapmak oldukça zordur.Ufak bir ayrıntı bile hakimin takdir yetkisini farklı bir şekilde kullanmasına sebep olabilir.Ancak tek maaşlı bir aile olarak kirada oturduğunuz da düşünülürse 750 TL azımsanacak bir miktar değil.Geliriniz ve karşı tarafın içinde bulunduğu maddi durum da dikkate alınarak ihtimal bir değişiklik olabilir.En mantıklı gerekçede birlikte yaşadığınız çocuğunuzun ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığınız olabilir.Ancak diğer çocuğunuzun kendi babasıyla büyümüyor olması sizin için bir handikap.Yasa koyucu önce çocuk sonra kadın daha sonra erkeği düşünmüştür.O yüzden sizin birey olarak zorlanmanız veya başka ihtiyaçlarınızı kısmanız ne kadar önemsenir bilmiyorum.Kolay gelsin.