Facebook ve TCK Madde 123 (Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma)
Bir süre önce, tanıdığım ama görüşmediğimiz (kavgalı olduğumuz) bir kişi adına bir facebook sayfası açmış, onun gerçek adını ve bir fotoğrafını kullanarak profil oluşturmuştum. Daha sonra yaptığımın yanlışlığını idrak ederek hesabı kapattım ancak o arada bu kişi hakkımda suç duyurusunda bulunmuş. Emniyetteki ifademde kişiye zarar verme niyetimin bulunmadığını ve özel hayata dair herhangi bir şey yayınlamadığımı söyledim. İfademin alınmasından sonra savcılık Madde 123 - kişilerin huzur ve sükununu bozmak suçundan dava açılmasına karar vermiş. Tebligatta ayrıca; özel hayatın gizliliğini ihlal ve bilişim suçları kapsamında kovuşturmaya gerek olmadığına dair karar da not düşülmüş.
Hakkımda açılan bu dava ile ilgili fikrinize ihtiyacım var. Dava için bir avukata başvurmam gerekir mi? Olası sonuç ya da benzer davalar hakkında fikriniz var mıdır? Kamuda çalışıyorum, bu dava ve sonucu memuriyetimi etkiler mi?
Cevap: Facebook ve TCK Madde 123 (Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma)
Bu suçun alt sınırı 3 ay hapis. İyihal halden 1/3 indrim uygulanabilir. 2 ay hapis cezası alabilirsiniz. Oda paraya çevrilir. Sonuç para cezası alabilirsiniz.
Arkadaşım bilen bilmeyen konuşuyor , öncelikle geçmiş olsun , pekte tehlikeli bir durum ile karşı karşıya değilsin , Mahkeme Hakiminin gözünde bir daha suç işlemeyeceğin kanaatini uyandırman halinde para cezası dahi almazsın ; ayrıca cevap yazan arkadaşlar hukuki olarak bu cevaba nasıl ulaştıklarını kaynak belirterek açıklarlarsa sevinirim tıpkı benim birazdan yapıcağım gibi
Uygulama şu yöndedir 1 yılın altındaki hapis cezaları kısa süreli hapis cezalarıdır ;
TÜRK CEZA KANUNU
Madde 49 (2) Hükmedilen bir yıl veya daha az süreli hapis cezası, kısa süreli hapis cezasıdır.
Madde 50 (1) Kısa süreli hapis cezası, suçlunun kişiliğine, sosyal ve ekonomik durumuna, yargılama sürecinde duyduğu pişmanlığa ve suçun işlenmesindeki özelliklere göre;
a) Adlî para cezasına, ... çevrilebilinir
(5) Uygulamada asıl mahkûmiyet, bu madde hükümlerine göre çevrilen adlî para cezası veya tedbirdir.
Gördüğünüz gibi hapse girmek gibi bir tehlike ile kesinlikle karşı karşıya değilsiniz , en kötü ihtimalle para cezası alırsınız ; zira Hapis cezası en son çare olarak başvurulan ultima ratio bir yaptırım türüdür.
Ayrıca para cezası almama olasılığınızda yüksek zira suçu kabul etmişsiniz , inkar etmemişsiniz zaten buda iyi hal göstermektir
HAGB (HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI) alırsınız , buda şu demektir yargılanır bir ceza alırsınız ama verilen bu hüküm 5 yıl süre ile bir daha suç işlememniz koşulu ile ertelenir.
Bunu sağlamak içinde yapmanız gereken , hakime pişman olduğunuzu bir daha asla böyle birşey yapmayacağınızı belirtmek ve duruşma günü duruşmaya katılmaktır.
Sizin açınızdan tek risk bu dava sonrası HAGB olsa ve hüküm açıklanmasa bile , karşı tarafın zise tazminat davası açma hakkı doğacaktır , yani bi miktar para kaybettiniz maalesef.
Bu arada Hagb nin şartlarından bir taneside , aktüel olarak aldığınız Bir Hagb denetiminizin mevcut olmamasıdır yani bu davadan başka bir davadan yargılanıp Hagb aldınız ve onun süresi dolmadıysa yahut erteleme aldınız süresi dolmadıysa her iki cezayı birden alırsınız geçmiş olsun sadece Allah razı olsun deseniz yeterli
Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma
Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Etmek
KIZI ARKADAŞIM TARAFIN DA BENA BOLE BIR DAVA ACILDI.POLIS GELDI .
BANA SORULARI SORDU.KIZI ARKADIŞIMA MESAJ GONDERMIŞ DIMI.O MESEJLARI
BENI GONDERDIMI.SORDU...BANA. BENDE SUCLAMALARI KABUL ETMEDIM...
FECABOOK DA GODER MIŞDIM. MSJLARI....
NE YAPMALIYIM BU DAVANI SONUCU NE OLURU..
INTERNET BENIM ADIMA KAYITLI DEYIL...FECABOOK ADRESIDE..KAYIDILI DEYIL