Deneme süresinde istifa ve işverenin sözleşmeye eklediği tazminat hk.
Merhaba arkadaşlar;
Yaklaşık 1 ay önce bir şirkette satış danışmanı olarak işe başladım. İşyerinde çalışma saatlerinin sürekli uzaması ve en son olarak da bayram mesaisinin ödenmemesi nedeni ile işten ayrılmaya karar verdim. Öncelikli sorum işten ayrılmak istedigimde deneme sürecinden olmama rağmen 15 gün çalışmak zorundamıyım. İkinci sorum ise işe başlamadan önce bana imzalatılan sözleşmede 2 yıldan önce işten ayrılmam durumunda 10.000 tl tazminat ödeyecegim yazılıydı. Bu tazminatı işveren benden alabilir mi? Bu yasal bi durummudur?
Cevap: Deneme süresinde istifa ve işverenin sözleşmeye eklediği tazminat hk.
Yazılı sözleşmenizde, deneme süresi tanımlanmışmıydı? Eğer yazılı olarak xx gün deneme süresi şeklinde bir şey tanımlanmış değilse, deneme süresi diye bir süre otomaki olarak oluşmaz. Bu durumda da ihbar süresine uyma zorunluluğunuz doğar.
Deneme süresi tanımlanmışsa, o süre içinde ihbar süresine uyma zorunluluğu olmadan sözleşmenizi feshedebilirsiniz.
10.000tl lik tazminat işten ayrılmanız durumunda başkaca bir sebebe bağlanmadan sadece sizin ödeyeceğiniz şekilde tek taraflı düzenlenmişse, bir geçerliliği yoktur.
Cevap: Deneme süresinde istifa ve işverenin sözleşmeye eklediği tazminat hk.
teşekkür ederim cevabınız için.