Çeyiz (evlenme) yardımı hakkında
2002 Mart ayında babamı kaybettim. Babam SSK emeklisi idi.
2002 Mayıs ayında annemle bana yetim aylığı bağlandı.
2005 Mayıs ayında sigortalı işe başlamam sebebiyle dilekçe verdim ve yetim aylığım kesildi.
2007 eylül ayına kadar sigortalı işte çalıştım. (Arada girdi çıktılarım da oldu).
2007 Ekim ayında evlendim ve evlenirken bana çeyiz yardımı yapılıp yapılmayacağı konusunda bir bilgim yoktu. Benim böyle bir hakkım var mı? Varsa bunu geriye dönük alabilir miyim?
Sorumu cevaplarsanız sevinirim. Teşekkürler...
Cevap: Çeyiz (evlenme) yardımı hakkında
Çeyiz yardımı denilen ödenek aslında 24 aylık maaşınızı peşin almanızdır. diyelim ki ortada 850 tl dul yetim aylığı var. 600 tl si anne alıyor, 250tl de genç kız alıyor. Normalde kız evlendikten sonra tüm maaş anneye kalır, ancak çeyiz yardımı alındığında anne 24 ay 600 tl almaya devam eder. Yetim aylığı alan genç kız evlendiğinde 250 x 24 ay =6000 tl yardım alır ve bu para maaştan 24 ay boyunca kesilir. kız çocugun hakkı anneye evlendikten 24 ay sonra devredilir.
gelelim sizin sorunuza; çalışırken dilekçe vererek aylığı kestirmişsiniz. daha sonra işi bıraktıktan sonra tekrar babanızdan aldığınız maaşın bağlanması için dilekçe vermeniz gerekirdi. yani kısacası evlenirken babanızdan maaş alan bir hak sahibi olmanız gerekirdi ki çeyiz parasına başvurabilesiniz. dolayısıyla sizin durumunuz sanırım aydınlandı. geriye dönük bir başvuru da zaten yapamazsınız diye biliyorum bu konuyu bir kez daha araştırmak gerek.