Bedelli askerlik yapacak olanlar 21 günlük temel eğitime de gitmeyecekler.
Yani fiilen bir askerlik yok.
Peki bu durumdaki; yani bedelli olarak askere gidecek bir işçi, askerlik gerekçesi ile kıdem tazminatını talep edebilir mi?
Printable View
Bedelli askerlik yapacak olanlar 21 günlük temel eğitime de gitmeyecekler.
Yani fiilen bir askerlik yok.
Peki bu durumdaki; yani bedelli olarak askere gidecek bir işçi, askerlik gerekçesi ile kıdem tazminatını talep edebilir mi?
:DDİlgili kanun maddesinde geçen kıdem tazminatı, askerlik görevini bilfiil ifa etmek üzere işinden ayrılmak zorunda kalan işçiye ödenen bir tazminattır. Ayrıca işverene, bu hizmetin sonra ermesinden sonra da işçiyi öncelikli işe alma zorunluluğu getirmiştir.
Buradaki durumun, ilgili kanunun felsefesine de uygun olmadığı kanaatindeyim. Çünkü, ortada görevden ayrılmayı gerektirecek bir durum olmadığı gibi, fiili bir askerlik durumu da yok.
Askerlik görevini ifa etmek için işten ayrılınması gerekmediğine göre kıdem tazminatı da istenemez.
Ben şirketimle konuştum. İş kanundaki maddeden dolayı tazminatımı alamıyorum. Çünkü muvazzaf askerlik görevi için işten ayrılmam gerekmiyor. Ancak bedelli askerlik için bu tazminata ihtiyacım var. Acaba dava açılsa bu durumdaki kişiler için çalışan lehine bir karar çıkar mı? 1 gün bile askerlik yapılsa tazminat hakkımız olduğu yazılıyor.