Online alış veriş siteleri
Bir süredirli alış veriş yapmak için www.gittigidiyor.com ve www.sahibinden.com u inceliyorum. Bu sitelerdeki çoğu satıcı ya dükkanında ki ürünü satıyor ya da dışardan getirdiği ürünü satıyor. Birçok kişiyi aradım ve fatura kesip kesmediklerini sorduğumda fatura kesmediklerini söylüyorlar. Şimdi dükkanında sattığı ürünü getirip internet sitesinden satıyor ve fiş kesmiyor. Yurt dışından getirdiği ürüne kdv ödemiyor.
Peki biz neden kdv,ötv ödüyoruz ? Vatandaş fatura kesmediği için internet sitesi ucuz diyip girip alıyor. Burada dükkanların ne suçu var. Benim sormak istediğin konu neden bu sitelerdeki ürünlere fatura kesilmiyor ve bu siteler neden vergi ödemiyor.
Bu konuda nerelere başvurabiliriz ?
Cevap: Online alış veriş siteleri
Aynı soru üzerine eklemek istediğim birşey var.
İnternet üzerinden ticaret ile ilgili yurt dışındaki siteler hizmet satışı yapıyor.
T.C. Vatandaşları hizmeti bu sitelerden satın alıyorlar. Ve bu siteler ülkemize herhangi bir vergi ödemiyorlar.
Aynı hizmeti biz satın alıp müşteriye ilettiğimizde nasıl vergilendiriliyoruz?
Hizmet: herhangi bir bilgisayar programı için üyelik yada aylık kullanım bedeli.
Örneğin müşteri bu sitelerden 19,80 TL hizmet satın alabiliyor.
Biz 19,80 TL ye normal müşteri gibi bu hizmeti satın alıp müşteriye 20,00 TL ye sattık diyelim.
0,20 TL kar elde edeceğiz. Ama alıken bi fatura, belge vb. hiç bişey alamadık.
20,00 TL üzerinden 18% KDV ödetildiğinde (gelir vergisini hiç saymıyorum) 3,60 TL KDV çıkıyor.
0,20 TL kar ve 3,60 TL KDV çok mantıksız geliyor.
Aynı hizmeti 30,00 TL ye sattığımızda bile vergiler hesaplandığında kar kalmıyor ki aynı hizmeti 30,00 TL ye satabilmek mümkün değil çünkü binlerce yabancı site bunu zaten 20,00 TL civarında satıyor. Müşteri pahalı diye almıyor yabancı siteden alıyor.
Bu durumda yabancı ülkedeki kuruluşlar bizim ülkemize hizmet satışı yapıp KDV siz para kazanabilirken biz kendi ülkemizde para kazanamıyor oluyoruz. Bu işin içinden nasıl çıkılabilir?