İyi günler Van'da yaşayan bir depremzedeyim. Yaklaşık 20 ay önce bir bankadan konut kredisi çektim. Depremden sonra bankanın DASK ı yenilemediğini öğrendim. Bu konuda bilgi almak istiyordum acaba bankaya dava açabilir miyim?
Printable View
İyi günler Van'da yaşayan bir depremzedeyim. Yaklaşık 20 ay önce bir bankadan konut kredisi çektim. Depremden sonra bankanın DASK ı yenilemediğini öğrendim. Bu konuda bilgi almak istiyordum acaba bankaya dava açabilir miyim?
sorunun acik olmamis. Daskinizin suresi ne zaman dolgu. Depremden once mi sonra mi? Eger depremden sonra keyfi olarak uzatmiyorlarsa hata yapiyorlar. Cunku dask devlet tarafindan zorunlu tutulan bir islemdir. Dask bedeli tutarindaki zararida dask kapsaminda devlet oder. Yani zorunlu trafik sigortasi gibi dusunun. Eger daskinizin suresi bittide uzatmamislarsa, sizin takip edip uzatma islemini yapmaniz gerekirdi diyecekler. Aslinda kendi verdiklerinin teminati icin uzatmis olmalari gerekir.
20 ay önce konut kredisi çektim ilk yıl için DASK ve özel sigorta yaptılar. Deprem olduktan sonra 2. yıl için DASK'ın yenilenmediğini öğrendim. Bu durumda ne yapmam gerektiğini öğrenmek istiyorum. Teşekkür ediyorum.
Dask policesini istediginiz yerde yaptirabilirsiniz. http://www.dask.gov.tr/# burda belirtilen telefonlardan bilgi alabilirsiniz.
Arkadaşım benim şimdi Dask ı yapmam bana bişey kazandırmaz sanıyorum. Deprem oldu bitti ev kullanılamaz durumda. Bankanın Daskın 1. yılından sonra beni bilgilendirmesi veya daskı yenilemsi gerekiyordu diye düşünüyorum. Ben bununla ilgili yani bankanın sorumluluğu ile ilgili yasal bir dayanak var mı diye bilgi almak istiyordum, çünkü öyleyse dava açacağım.
Yaptığım görüşmelerde bankaların genelde müşterilerini aradığı veya dasklarını yenilediği yönünde. Önceki yıllarda TOKİ ye ev taksidi öderken yine aynı banka bizlere sormadan Daskı yeniliyordu ve sonradan tutarı bizden tahsil ediyordu. Özet olarak aldığım ev banka adına ipotekli olduğu için bankanın böyle bir sorumluluğu olabileceğini düşünüyorum. Zaman çok hızlı ilerliyor zaman hem yaralarımıza ilaç hem de yeni yaraların açılmasına sebep oluyor. Yardımcı olursanız sevinirim.
İki defa yazmışsınız ve ikisinde de "depremden sonra yenilenmedi" diye ısrarla söylüyorsunuz.
Bunu hiç kimse "depremden önce yenilenmedi" diye anlamaz ki.
20 ay önce sigorta yapıldı ise, 8 ay önce 1 yıl doldu demektir. Demek ki 8 ay önce yenilenmesi gerekirdi.
Deprem olalı 8 ay olmadı. Yani depremden ÖNCE yenilenmesi gerekiyordu ve yenilenmedi anladığım kadarıyla.
Doğru mu?
Yanlış anlaşılma olmuş. Doğrudur 8 ay önce yenilenmesi gerekiyordu.
arkadasim onun icin once sorunuz acik olmamis diye sordum, acik ve net yazmamistinzi, simdi oldu. dogrudur bankalar musterilerini arayip bilgi verir hatta kredi verdikleri icinde haber vermeden yenilerler policeyi. bence bir tuketici hakem heyetine basvurun..
Yanıtlar için teşekkür ediyorum, sağolun. Maalesef banka sözleşmesi evde ve bende Van'da değilim. Bugün banka genel merkezine durumu anlatır bir dilekçe göndereceğim. Açıkçası tam bir bilinmezlik içerisindeyiz umarım çözümlenir.