İşsizlik maaşı ile ilgili
Merhaba;
Çalıştığım firmadan haklı nedenle tek taraflı fesih hakkından yararlanarak istifa ettim ve PTT kanalı ile dilekçemi yolladım ardından iş mahkemesinde dava açtım. Daha sonra işkura işsizlik maaşı için başvurdum. Başvuru sonucunda tarafıma sms ile "İşten çıkarıldığınızı ispatlayana kadar herhangi bir işsizlik maaşı bağlanmayacaktır" diye bir mesaj geldi. Şu an dava lehime sonuçlanmak üzere. Bu durumda ben daha önce yasal süre içerisinde işsizlik maaşına başvurduğum için o hakkım saklı kalırmı, kazandıktan sonra mahkeme kararı ile işsizlik maaşımı alabilirmiyim? Yapmam gerekenlerle ilgili bilgi verirseniz sevinirim.
Teşekkürler.
Cevap: İşsizlik maaşı ile ilgili
[QUOTE=fastes;430441]ben daha önce yasal süre içerisinde işsizlik maaşına başvurduğum için o hakkım saklı kalırmı,QUOTE]
Kalmaz.
Kesinleşen mahkeme kararı ile yapacağınız yeni bir başvuru ile halen işsiz durumdaysanız işsizlik maaşı bağlanır.
İş mahkemesindeki dava ne?
Mesai ücretlerim ödenmediği için mesai ücretleri ve kıdem tazminatı için açılmış olan bir dava.
Siz işten atıldınız mı ki?
Anlattıklarınızdan siz istifa ettiniz gibi anladım. İşsizlik maaşı için işsiz kalmanız değil, İŞTEN ATILMANIZ gerekir. Üstekik tazminatlı olarak atılmanız gerekir.
Peki haklı fesih sebepleri de işten atılma gibi değerlendirilmiyormu? Sonuçta işçi haksızlığa maruz kaldığı için haklı fesih iradesi doğduğu için tek taraflı işi bırakıyor. Ben bu davayı kazandığımda da sonuçta kıdem tazminatımı alıcam bu sebepten dolayı mahkeme kararı ile acaba talep edemezmiyim. Bu kesin bir ifademidir?
Teşekkür ediyorum bu arada verdiğiniz cevaplar için.
Saygılarımla.
Alıntı:
fastes rumuzlu üyeden alıntı
yasal süre içerisinde işsizlik maaşına başvurduğum için o hakkım saklı kalırmı, kazandıktan sonra mahkeme kararı ile işsizlik maaşımı alabilirmiyim
İlk iletimdeki bilginin yanlış olduğunu öğrendiğim için düzeltme ihtiyacı duydum. Aşağıdaki özet alıntıya göre hakkınız saklı kalıyor.
"Davacı işverenin tutumu sebebiyle işsizlik sigortasından yararlanamadığını iddia ederek bu nedenle tazminat isteminde bulunmuştur.
Somut olayda feshin kim tarafından gerçekleştirildiği ve feshin haklı olup olmadığı tartışmalıdır. Bu gibi durumlarda işçinin 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun düzenlediği işsizlik sigortasından yararlanıp yararlanmayacağı mahkemenin tespiti sonunda belirlenecektir. Bu nedenle işçinin anılan Yasa'nın 48. maddesi gereğince süresi içerisinde Türkiye İş Kurumu'na başvurması ve Yasanın aradığı koşulları taşıması gerekir. İşçinin süresi içerisinde başvurması ve işten ayrılma bildirgesi dışındaki koşulları yerine getirmesi halinde, mahkeme kararı ile işverenin feshinin haklı nedene dayanmadığını veya işçinin feshinin haklı nedene dayandığını göstereceğinden mahkeme kararını işten ayrılma belgesi yerine geçeceğinin kabulü gerekir.
Davacının anılan kuruma mahkeme kararı ile başvurusu sonucunda işsizlik sigortasını geriye yönelik olarak ödemesi mümkündür. Davacının zararı doğmadığından mahkemece davanın maddi tazminat talebi yönünden reddi gerekirken, kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, 01.12.2005 gününde oy birliğiyle karar verildi."
Alıntı:
fastes rumuzlu üyeden alıntı
Peki haklı fesih sebepleri de işten atılma gibi değerlendirilmiyormu? Sonuçta işçi haksızlığa maruz kaldığı için haklı fesih iradesi doğduğu için tek taraflı işi bırakıyor. Ben bu davayı kazandığımda da sonuçta kıdem tazminatımı alıcam bu sebepten dolayı mahkeme kararı ile acaba talep edemezmiyim. Bu kesin bir ifademidir?
Teşekkür ediyorum bu arada verdiğiniz cevaplar için.
Saygılarımla.
Bu sorunuzun cevabı yukarıdaki kararda "işçinin feshinin haklı nedene dayandığını göstereceğinden" ifadesinde yer bulmaktadır.