Cevap: Nüfus kaydı düzeltme
Dava açtığınız mahkemeden müracaatınıza ilişkin derkenar adı verilen bir belge alabilirsiniz bu belgeyi mahkemenin bağlı olduğu adalet komisyonunda apostil tasdiki yaptırabilirsiniz.
Maddi hata nedeni ile nüfus müdürlüğünüze dilekçe verebilirsiniz çok zayıf ve düşük bir ihtimal olumlu netice alırsınız bu takdirde müdürlükçe yapılan işlemi ihtiva eden belgeyi kaymakamlıkta apostil tasdiki yaptırabilirsiniz.
Cevap: Nüfus kaydı düzeltme
Bu konuyu okuyan diğer kişilere yardımcı olması bakımından davamın gelişim sürecini yazmaya devam edeceğim.
Planladığım üzere Asliye Hukuk Mahkemesi'ne nüfus kaydı değişikliği istemiyle başvurdum. Neyse ki dilekçem çabuk işleme konuldu ve bir ay sonrasına duruşma günü verildi.
Başvuruma dair apostilli belge alamadım çünkü başvurumun henüz resmi bir geçerliliğinin olmadığı, mahkemeden adresime gelecek tensip tutanağına böyle bir onay alabileceğim söylendi. Tensip tutanağı başvurumdan yaklaşık 10 gün sonra adresime ulaştı, adliyeye gidip adalet komisyonu kaleminde bu tutanağa apostil yaptırdım. Biraz ısrar etmem gerekti doğrusu çünkü komisyonda sadece karara apostil yaptıklarını söylediler.
Neyse, şimdi merak ettiğim konu ilk duruşmada benim doğum tarihi değişikliğim onaylanırsa kararın mahkemeden çıkması ne kadar sürer? Böylece pasaport ve nüfus cüzdanlarımı yenileriyle ne zaman değiştirebilirim?
Soru: Nüfus kaydı düzeltme
Saygideger Hukukcu Arkadaslarim,
Sizlerden bir konu hakkinda bilgi almak amacindayim.
Nüfus Cuzdanimda 1969 yili olarak yazilmistir.fakat bunu ailem,
o yilda degilde bundan 6 yil sonra yani 1975 yilinda bana nüfus kaydi almistir-
yani kisacasi,Ebeveynlerimde o zamanlarda cikan huzursuzluktan dolayi,benim dogumumdan 6 yil sonra Nikahlanmislardir.
dolayisiyla bende ilk kez 1969 degilde 1975 yilinda Nüfus kayit altina alinmisim.
Nufus Memurlugunada 1969 yilinda dogdugum sevhen söylenmistir.bunu kanitlayacak herhangi bir resmi (hastane yeni dogan kaydi vs..)
yoktur.ayrica benim ile benden 1 yas büyük agabeyim arasinda gözle görülür fiziken fark görülmektedir.
sanirim benim dogum kaydim yanlis mulahasa edilmistir,düsüncem odurki; 1969 degilde 1970 veya 1971 dogumlu olabilecegimdir.
bu duruma nasil ispatlayabilirim.?ve herhangi bir yas tahsis davasi acip yasimi kücültmem mümkün olabilirmi?
Degerli yorumlariniz bekler,calismalarinizda basarilar dilerim
Saygilarimla
Yalcin Dagcioglu
ydagcioglu@yahoo.com