Cevap: Re: güsel bi soru...
A bir tam ehliyetsizdir ve ceza hukuku açısından bir sorumluluğu yoktur.Bu sebeple olayda A'nın cezai sorumluluğun agidilemez ama şartları varsa özel hukuk sorumluluğu doğabilir.B'nin hareketi öncelikle refleks değildir.Refleksler ani sinir tepkileri sonucu ortaya çıkarlar.Burada sinirsel bir hareket mevcut değil.B'nın davranışı affekt harekettir yani planlamadan ani ve şiddetli heyecan ya da korkuyla yapılan davranıştır, dolayısıyle irade mevcuttur ve davranış fiil vasfını haizdir.Ama her ne kadar fiil olsa da, ve (Cnin öldüğünü farzediyorum) suç oluşmuş olsa da, kişi kınanabilir değildir yani kusuru yoktur.Bundan dolayıdır ki B'nin de cezai sorumluluğuna gidilemez.Ceza kanunumuz suçların şahsiliği prensibini kabul etmiştir bu sebeple yukarıda bir arkadaşın dediği , tam ehliyetsizden sorumlu olanlar sorumludur , lafı tamamen yanlıştır.Olayda benim fikrimce C'nin başına gelenlerden sorumlu olan kimse yoktur.Fakat şartlar oluşmuş ise tazminat davası açılabilir A yada B'ye.
Yalnız şunu eklemek isterim, kemal oğuzman özel hukuk alanında uzman bir bilim insanıdır neden ceza hukuku pratik sorusu sormuştur bunu da şu an anlayamadım...