İş Mahkemesi Sonucunda Gelen Bilirkişi Raporu
Merhaba;
2010 yılında çalıştığım bankaya açtığım mesai ücretlerimin ve yasal haklarımın ödenmemesi sebebi ile ilgili davadan bilirkişi raporu şu şekilde gelmiştir:
PTT yolu ile gönderildiğini beyan ettiği istifa dilekçesi dosyada mevcut olup bunun ise 30.03.2010 tarihini taşıdığı ve içeriğinde ise (...Üsküdar 2. İş Mahkemesinin ....sayılı dosyası ile açılan ödenmemiş tazminat davası nedeni ile Kurumunuzla olan iş akdimi haklı nedenle feshediyorum. Bu nedenle kıdem tazminatı, ücret ve alacaklarım ve buna bağlı her türlü tazminat alacaklarımın ödenmesini ........istifamın 30.03.2010 itibari ile işleme konulmasını talep etmekteyim....) ibarelerinin bulunduğu görülmektedir. Böylece davacı her ne kadar bu bildirim içinde istifa kelimesini kullanmakta ise de esasen 4857 Sayılı Yasanın 24/II-e maddesine dayalı bir haklı fesih iradesi olduğu ve sebebi de ödenmeyen fazla mesailer için ikame etmiş olduğu davadaki hakların ödenmemesine dayandırıldığı görülmektedir. Dolayısıyla bu belgenin bir istifa değil haklı nedenle fesih iradesinin açıklanması olarak kabulünün mümkün olabileceği kanaati benimsenmiştir.
Hal böyle olunca da geniş anlamda ücret olarak mütalaa edilen Yüksek Yargıtay ca da bu şekilde kabul edilen fazla mesai hakkının varlığı kabul edilir ve mesai alacağının bulunduğu belirlenir ise davacının haklı nedenle iş akdini feshettiğini kabul etmek gerekecektir. Bu halde yalnızca kıdem tazminatı hakkı doğacak olup haklı nedenle fesihte ihbar tazminatı hakkı doğmayacağından bu bapta bir hesaplama yapılmayacaktır.
Bilir kişinin 3 yıl 11 ay için yaptığı kıdem tazminatı ve mesai hesaplaması şöyledir:
Kıdem Tazminatı: 9.548 tl
Fazla Mesai : 9.358 tl
Sizlerden rica ettiğim husus şudur. Bilirkişi beni haklı buldu ve hem kıdem hem de mesai ücreti hesapladı. Hakim bu konuda karar vericek merci. Bilirkişi kararına uyuluyormu? Ben gerek görüntü, gerek bankaya giriş çıkış için kullandığım accses kart, gerekse mahkeme huzurunda gösterdiğim şahitlerle mesai olduğunu ispatladım. Kazanma ihtimalim nedir, yasal faiz oranı konusunda oranlar nedir ve ben haklı nedenle fesihten sonra işsizlik maaşı için başvurduğumda SMS ile gelen cevapta işten çıkarıldığınız ispatlanmadığı için yararlanamıyorsunuz şeklinde cevap gelmişti. Eğer mahkemeyi kazanırsam geçmişe dönük işsizlik maaşlarımı alabilirmiyim?
Şimdiden emeği geçen sayın avukatlara ve hukukçulara teşekkürlerimi sunuyorum.
Saygılarımla.
Cevap: İş Mahkemesi Sonucunda Gelen Bilirkişi Raporu
Konu ile ilgili cevap verebilecek kimse yokmu acaba?
Alıntı:
fastes rumuzlu üyeden alıntı
Bu nedenle kıdem tazminatı, ücret ve alacaklarım ve buna bağlı her türlü tazminat alacaklarımın ödenmesini
P.T.T. Kanalıyla yolladığınız dilekçenizde bu şekilde bir istekte bulunmakla bilmeyerek de olsa işverini "Bildirimi teslim aldığı tarih itibariyle" temerrüde düşürmüşsünüz. Alacaklarınıza uygulanacak faiz türü yasal faiz türü değil, özel faiz türüdür. Mahkemenin Bilirkişi Raporu'na bağlı olarak karar verme mecburiyeti yoktur. Ancak, Bilirkişi Raporu, Accses kart ve şahitlerin ifadeleri doğrultusunda davanızın lehinize sonuçlanacağını zannediyorum.
PTT kanalı ile yolladığım dilekçem dolayısı ile bankayı temerrüde düşürerek yasal faiz yerine özel faiz türü hesaplanıcak olması benim lehime bir durummudur acaba? Bir de sizden ricam banka temyize giderse ne kadar uzar dava.
Teşekkürler.