Yardım nafakası+kredi kartı+mallar
18 yaşını geçmiş bir arkadaşım üniversitede okuyor. Geliri yok. Geçimini annesi sağlıyor. Üniversite masrafları için babasına yardım nafkası davası açabilir mi? Babasının maddi durumu gayet iyi. Fakat kız kardeşi de okuduğu için ona nafaka veriyor. Ama maddi durumu ikisini de karşılayabilecek kadar iyi. Annesinin mal varlığı yok. Fakat babası nikahsız yaşadığı eşinin üstüne 3 ev, 2 araba almış. Nikahsız yaşadığı kadının geliri yok. Bu malları adamın aldığı kanıtlanabilir mi? Bu arada babanın sağlık ve ruhsal durumu da iyi değil.
Adamın birlikte yaşadığı kadının arkadaşın kredi kartını izinsiz kullandığını düşünüyoruz. Elimizde kredi kartının başka şehirde kullanıldığıyla ilgili belgeler var. Bu konuda ne yapılabilir?
Baba nafaka ödediği kızını nafakayı ödememekle tehdit ediyor. Nafakayı ödememesi mümkün mü böyle bir durumda ne yapılabilir?
Ben dışarıdan bakan biri olarak çok rahatsız oldum ve çok üzüldüm. Arkadaşımın başına gelenler hiç adil değil. Acaba hakkını savunabilir mi?
Cevap: Yardım nafakası+kredi kartı+mallar
Şahıs yaşadığı sürece kendi mal ve kazancını istediği yere istediği şekilde harcayabilir.Şahsın birlikte yaşadığı kişi, rızası olduğu müddetçe kredi kartınıda istediği şekilde ve şehirde kullanabilir.Kızının nafakasını mahkeme kararı olduğu müddetçe ödemek zorunda.Aksi takdirde borçlu gibi miktar icra edilir.Maalesef durum hukuki bir durum olmaktan çok ahlaki bir durum.Bir anneden ve yetişkin çocuklardan bahsediyoruz.Biraz daha cesur olmak lazım diye düşünüyorum.Kimse ailesinin rızkını başkasına yedirmesin.Bozulmuş aileler bozulmuş bir toplum doğurur.Arkadaşına kolaylıklar diliyorum.
Cevabınız için teşekkürler. Kredi kartı arkadaşımın üzerine babasının değil. Arkadaşımın üzerine olan kredi kartını harcamış yani. Peki yardım nafakası davası açılamaz mı? Maddi durumu iyi olan kişi yoksulluğa düşmüş alt soy, üst soy yardım etmelidir diye birşey duymuştum. Öğrenim gördüğü için iş bulamıyor.
Arkadaşınızın kredi kartı, babasının arkadaşının eline nasıl geçmiş??? Şifreleriyle birlikte hem de?
Kredi kartını nakit parayla birlikte babasına vermişti. Verdiği miktar ödenmiş. Fakat sonra limitine kadar harcanmış. Öğrenince iyice zor duruma düştü. Babasının harcadığını düşünmüyor.
Arkadaşınızın kendi isteğiyle verdiği kredi kartı ve şifresiyle yapılan işlemlere itiraz şansının pek olmadığını düşünüyorum.
:DD
Alıntı:
_fear_ rumuzlu üyeden alıntı
Kredi kartını nakit parayla birlikte babasına vermişti. Verdiği miktar ödenmiş. Fakat sonra limitine kadar harcanmış. Öğrenince iyice zor duruma düştü. Babasının harcadığını düşünmüyor.
Dediğiniz gibiyse babasıyla arası o kadar da kötü değil arkadaşınızın.Aile sorunu bu uzak durun derim ben.
Evet ben de şimdi uzak durmaya karar verdim :D
Durumuna üzüldüm ama yapacak bir şey yok demek ki
18 yaşını doldurmuş olsada eğitimi devam ettiği sürece babasından nafaka alabilir. Ancak ortada nafakaya dair bir mahkeme kaarı yoksa, yada varda 18 yaşını doldurmadan ncesine ait bir kararsa yenidne dava açması gerekebilir.
Kredi kartının bir başka şehirde kullanıldığına dair belgeler var ise mahkemeye başvurarak bu harcamaların kendisi tarafından yapılmadığını kartını babasına verdiğini ve bu harcamaların kart babasında iken yapıldığını söyler. Babasının ifadesine başvurulur. babası da durumu izah eder herhalde.
Nafaka yükümlüsünün yasal olarak nafaka almaya hak sahibi olana nafakayı ödememek gibi bir hakkı yoktur. Her durumda nafakayı ödemek zorunda.
Uzak durmanızı gerektirecek bir durum yok. İyi bir iş yapıp arkadaşınız için sorumlu hissedip kendinizi araştırma yapıyorsunuz. Tebrikler..