Merhaba
Şuan da çalıştığım iş yerine 10.12.2010 tarihinde başlamıştım. 30.11.2011 tarihinde kendi isteğimle ayrılacağım. İki haftalık yıllık izin tazminatına hak kazanabilir miyim?
Yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkür ederim.
Printable View
Merhaba
Şuan da çalıştığım iş yerine 10.12.2010 tarihinde başlamıştım. 30.11.2011 tarihinde kendi isteğimle ayrılacağım. İki haftalık yıllık izin tazminatına hak kazanabilir miyim?
Yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkür ederim.
10.12.2011 den önce ayrılmanız durumunda izne hak kazanamazsınız.
Erdoğan bey merhabalar,
Hemen hemen aynı durum söz konusu fakat daha farklı birşey sormak istiyorum; şu an çalışmakta olduğum firmaya 20.12.2010 tarihinde ssk'lı olarak başladım ve yıllık izne hak sahibi olabilmek için de sanırım 20.12.2012 tarhine kadar çalışıyor olmak gerek. Peki bu durumda 15gün öncesinden yani 5.12.2012 tarihinde istifa dilekçemi versem (20.12.2012 tarihinde ayrılacağımı belirterek) izin hakkına sahip olabilirmiyim ya da ücretini alabilirmiyim. Teşekkür ederim.
05.12.2011 tarihinde; ihbar süreniz sonunda ayrılacağınızı işverene yazılı olarak bildirip, 4 hafta olan ihbar sürenizi çalıştığınızda, 1yılı aşan çalışmanız olacağı için ücretli izne hak kazanmış ama kullanmamış olacaksınız.
Ayrılma tarihinizde kullanmadığınız izin ücretinizin ödenmesi gerek.
- ihbar süresi standart 2 hafta değildir, işyerinde çalışma sürenize göre değişir, 6 ayı aşan 1,5 yıldan az olan çalışma süreniz için uymanız gereken ihbar süreniz 4 haftadır, 2 hafta değil
- İhbar süresi bir bütündür, 4 hafta ise, 4 hafta önceden haber vermeniz ve o 4 haftayı çalışarak tamamlamanız gerekir.
- İhbar süresinde alacağınız raporlar, ihbar süresini beklemeye alır
- Uymadığınız ihbar süresi için işverenin ihbar tazminatı talep hakkı doğar, bu hakkını dava yoluyla alabilir.
20.12.2012 tarihine kadar çalışacağınızı belirtmiş olmanız asıl amacın yıllık izne hak kazanmak olduğunu açıkça gösterir. Bence, İşveren bunun farkında olacak ve 20.12.2012 tarihine kadar çalışmanıza müsaade etmeyerek istifa dilekçeniz doğrultusunda aynı gün işinize son verecektir.
Bence işveren böyle yapmamalı. Zira ihbar tazminatı ödemesi gerekir bu durumda. Bu ise yıllık izin süresinden daha fazla.
Ayrıca 11,5 ay çalışmış olan adamın 0,5 ay daha çalışıp izne hak kazanmak istemesi son derece adil değil mi? 11,5 aylık çalışmayı mı feda etmeli?
Sn. senoleker;
İhbar tazminatı ödenmesi için iş akdini geçerli bir nedenle işverenin feshetmesi gerekir. Bu olayda iş akdini istifa etmek suretiyle işçi feshediyor. Bu nedenle, işverenin dilediği takdirde ihbar öneli süresince işçisini çalıştırma zorunluluğu olmayacaktır. Dolayısıyla herhangi bir tazminatta ödemeyecektir. (Bence)
Eğer işçi feshediyorsa, zaten ihbar süresi kadar çalışacak, bunun sonunda da 1 yıl dolduğundan izine hak kazanacak.
Ama işçi istifasını verdiği anda; yani işçinin talep ettiği tarihten önce işveren işten çıkarırsa, bu çıkarmaya "işçinin isteği ile" demek mümkün değil.
İşçi "ben ayın 10'unda ayrılacağım" dediğinde, ayın 10'unda ayrılırsa işçi işten çıkmış olur.
Ama işveren "yok ben seni hemen çıkartıyorum" derse, işveren çıkartmış olur.
Birimiz yanlış düşünüyoruz ama hangimiz :)
Bir bilen son noktayı koyarsa öğreniriz.