6111 yasanın 166.maddesi ile ihtiyaç fazlası olarak belediyeden gönderilme durumu
Bir yakınım belediyede 1998 den beri çalışmakta ve yaklaşık son 8 yıldır sendikalı ve toplu sözleşmeli işçi olarak çalışmaktaydı
6111 sayılı kanunun 166.maddesi gereği ihtiyaç fazlası işçi olarak gönderilme kararı çıkacakmış
Bu durumda aklıma takılanlar
1-) Son toplu sözleşmesi 2012 mart dönemine kadardı ve bundan sonraki sözleşme ile şuanda verilen maaşının altında ücret verebilirler mi ? ve şuan verilen yılda 4 ikramiyenin de artık verilmeyebilinir mi? Eğer maaşı düşürülür yada ikramiyesi kaldırılırsa kabul etmek zorunda mı? Kabul etmezse kıdem tazminatını alıp ayrılabilir mi?
2-) Bu kişi belediyede işe başladığında 1998 den beri masa başında ve bilgisayar ile ilgili görevlerde bulundu şimdi yeni görevlendirildiği Milli eğitim bakanlığı yerinde bu şekilde masa başı yada bilgisayar başı işi dışında örneğin temizlik görevi verilebilinir mi? verilirse kabul etmek zorunda mı? (Ortaokul mezunudur) kabul etmezse kıdem tazminatımı alıp ayrılabilir mi?
3-) Bildiğim kadarı ile CHP bu hükmün iptali için Anayasa mahkemesine başvurmuş öncelikle bu dava sonuçlandımı sonuçlanmadı ise eğer sonucunda iptal edilirse bu kişi tekrar eski işime dönebilir mi?
Saygılar
Cevap: 6111 yasanın 166.maddesi ile ihtiyaç fazlası olarak belediyeden gönderilme durumu
Umarım söyleyeceklerimin hepsi doğrudur:
1-2012 Mart'a kadar toplu sözleşmeden doğan her şeyi alacak, ondan sonra çıplak maaşı (ve varsa gittiği yerdeki sosyal haklar) kalacak. Eğer çıplak maaşı gittiği yerdeki çıplak maaştan yüksek ise düşürülmeyecek, ama diğerleri zam aldıkça sizinki almayacak ta ki maaşlar eşitlenene kadar. İkramiyeleri bilmiyorum. Eğer bunları kabul etmiyorsa o zaman değil, ŞU ANDA bunu reddedip tazminatını (kıdem) alıp ayrılabiliyor.
2-Görev tanımı ne? Teknisyen, Mühendis v.s. gibi bir görev ile gelmişse benzer göreve gidecek. Ama "işçi" olarak görünüyorsa, bu tanıma uyan -temizlikçilik de dahil- bir işe verilebilir. Eğer bunları kabul etmiyorsa o zaman değil, ŞU ANDA bunu reddedip tazminatını (kıdem) alıp ayrılabiliyor.
3-Anayasa mahkemesinden dönerse ne olacağını bilmiyorum. Ama döneceğini -şahsi kanaatim olarak- tahmin etmiyorum.