Babamdan kalan bir ev ve üvey analık
2004 YILINDA BABAM VEFAT ETMİŞ ANNEMDE DAHA ÖNCE ;BABAM BİR EVLİLİK YAPTI VE KADINLA BOŞANMAK ÜZERE İKEN VEFAT ETMİŞTİR.BABAMDAN KALAN BİR EV VAR BİZ ÜÇ KARDEŞ BİR DE KADIN dört hissedarız.Ev bir süre kirada kaldı ve bir süre eşinden boşanan ablam oturdu.Şu an üvey analık bizi çok rahatsız ediyor evi böldürecem ben oturacağım şeklinde;ablam çok rahatsız olduğu için evi boşalttık.Kadın evi kiraya verdirme me hakkı var mı (kira hakkını ona muhakak vereceğiz) yada ben evi nasıl satın alabilirim? Bizi de sokmuyor eve kendi de gitmiyor?çok karışık bir durum ne olur yardımcı olurmusunuz
Cevap: Babamdan kalan bir ev ve üvey analık
Sağ kalan eşin miras hakkı vardır. Veraset te kullanım hakkını tercih etmişse ! Her hissedar gibi tasarruf hakkı vardır. Ayrıca Ev bölünmez gayrimenkullerdendir. sadece hisselendirilebilir ki; Anladığım kadarıyla intikal işlemi yapılmış ve tapuda hissesi gözüküyor. satın alma işlemi ise Rızai satışla hissesini alırsınız veya izale-i şuyu davası açarak hissenin giderilmesi istersiniz.
babam öldüğünde veraset ilamı çıkarmıştık o kadar tapuda nasıl gözükür bilemiyorum;
intikal işlemi falan yapmadık evin tapusuda bende duruyor babamın üzerine olan,
sizin anlayacağınız kadın çeyrek hakkıyla çok pislik çıkarıp bizi çok üzüyor ne yapmalıyım bilemiyorum?
Sn. Turan Hatira söylemiş; izale-i şuyu davası açmanız lazım. O zaman taşınmaz satışa çıkacak; en yüksek parayı veren alacak.
kadın evi böldürebilirmi ?
TURAN HARİTA adlı üye bu konunun uzmanı. Bu sorunuzu da cevaplamış zaten.
Veraset ilamına göre iki türlü işlem vardır.
1- mirascılardan herhangi birisi gider tapuda müşterek mülkiyete çevirir(hisseler Belirlenmez)
2-İntikal (hisseler belirlenir)
Güncel tapu kaydını almanız gerekiyor. (ilgili yerin Tapu sicil müdürlüğünden)
Evi kiraya versem ne olur ?
Sorun çıkaran kişinin payına düşen kiramiktarını , kendisine ödemeniz gerekir.
Kiralama işlemini yapabilmeniz için Tüm hissedarların muafakatı veya vekaleti gerekir, Ayrıca kira geliri, vergisi hisseler oranında paylaşılmalıdır.