Görev değişikliği ve ev mesafesi
Merhaba,
Özel bir işyerinde çalışmaktayım.
Geçici süre gibi gözüküyor da olsa, işyerimizin evimden ortalama 200 km uzaklıktaki şubesine şu an yaptığım görevden farklı bir görev ile transfer edilmek isteniyorum.
Ortalama 3 ya da 4 yıl kadar önce bizlere imzalattıkları bir sözleşme var. İmzalamak istemememe rağmen, imzalamak zorunda bırakıldım. Sözleşmedeki maddeler çok geniş. Bu durumda işveren beni evimden gerekirse 300 km uzaklıktaki yere bile transfer edebiliyor mu? Bunun bir limiti var mıdır? Sözleşme, kanunen geçerli midir? Çünkü tüm şartlar işvereni koruyor. İtiraz hakkım var mı?
Alakanız için şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Görev değişikliği ve ev mesafesi...
Sözleşmenizde işverenin diğer işyerlerinde de çalışmayı kabul ettiğinize dair bir madde varsa, EVET, 300 km uzaktaki yerde de çalışmanızı isteme hakkını işverene vermiş olursunuz.
Tesekkurler...
Bunu kabul etmemem halinde ne hakkim olur? Sonucta gorev tanimim da degisecek ama?
Görev tanımı ne şekilde değişecek? Aleyhinize olan bir durum var mı?
Alıntı:
Polatcan rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
Özel bir işyerinde çalışmaktayım.
Geçici süre gibi gözüküyor da olsa, işyerimizin evimden ortalama 200 km uzaklıktaki şubesine şu an yaptığım görevden farklı bir görev ile transfer edilmek isteniyorum.
Ortalama 3 ya da 4 yıl kadar önce bizlere imzalattıkları bir sözleşme var. İmzalamak istemememe rağmen, imzalamak zorunda bırakıldım. Sözleşmedeki maddeler çok geniş. Bu durumda işveren beni evimden gerekirse 300 km uzaklıktaki yere bile transfer edebiliyor mu? Bunun bir limiti var mıdır? Sözleşme, kanunen geçerli midir? Çünkü tüm şartlar işvereni koruyor. İtiraz hakkım var mı?
Alakanız için şimdiden teşekkür ederim.
Geçici görevlendirmenin süresi önemlidir. 6 ay da bir geçici görevlendirmedir, 3 yıl da... Bu bakımdan geçici görevlendirmenin öncelikle haklı bir nedeni ve makul bir süre olması esastır. Uzun süreli bir geçici görevlendirme çalışma koşullarında esaslı değişiklik sayılabilir. Bu da size haklı nedenlerle iş akdinizi fesih etme imkanı tanır.
Ayrıca bu görevlendirme neticesinde işvereninizin size ilave olarak yol ve barınma imkanlarını sağlamış olması lazım. Aksi takdirde bu da fesih için haklı bir neden sayılabilir. Unutulmamalıdır ki, sözleşmelerin öncelikle hukuka, sonra da hayatın olağan akışına uygun olması gerekir.
Uzun süredir aynı görevdeyim. Ancak bahsettiğim bu yeni görevlendirmenin yeni bir görev olsun diye verildiğini düşünmüyorum. Çünkü departmanımızı kapattılar. İş partnerlerimi işten çıkardılar. Bir tek ben kaldım. Ve bana sundukları yeni görev yeri, evimden oldukça uzak mesafede. İçerde tazminatım olduğu için mecburen kabul edeceğimi düşünüyor olabilirler. Büyükçekmece'den Bostancı'ya hergün, sözüm ona geçici görev adı altında 3 ay gidip gelmek aklıma başka birşey getirmiyor. Yol parasını karşılıyor olsalar da, aleyhime olan şey, anlayacağınız gibi ciddi bir mesafe... Gitmem en az 3 saat, dönmem de keza öyle...
Birçok şirket çalışanını zorlayarak sözleşme imzalatıyor. Burada beni koruyan hiç mi kanun yok?
Ve ben şirkete bağlı bir çalışanım. Hafta sonları 2 gün tatilim var. Düzenimi buna göre oturttum. Aynı zamanda, bayram izinlerinden ve şirket çalışma saatlerinden bugüne kadar yararlandım. Yeni görev yeri, şirkete ait bir mağaza. Göreve geçmem halinde mağaza çalışanlarının çalışma koşullarına göre mi yoksa şirket çalışananların şartlarına göre mi çalıştırılmam uygundur?
Özetle;
Ev ve görevlendirileceğim mesafe ciddi uzak. Bunun bir mesafe sınırı yok mudur? Buna çok şaşırıyorum.
Ve yeni görev için haklı bir neden yok. Sadece beni ikna etmek için kendilerine ve bana inandırmaya çalıştıkları nedenleri var. Sana orada ihtiyacımız var vb... Haklı nasıl bir neden gösterebilirler?
İşveren, çalışanını keyfine göre her mesafede, sana orada ihtiyacımız var gibi nedenlerle heryere gönderme lüksüne sahip midir?
Yardımlarınız için yeniden teşekkürler...
Aynı il ve aynı belediye sınırları içindeki nakil ve geçici görevlendirmeler makul karşılanmaktadır. Ancak siz bu görevlendirmeyi istifaya zorlamak için yapılmış bir işlem olarak düşünüyorsanız, bunu ispatla mükellefsiniz. İşveren kendince haklı sebepler ileri sürebilir, o da bunun gerektiğini ispatla mükelleftir.
Ayrıca, yeni görevlendirmeden ciddi şekilde zarar göreceğinizi belgeleyerek ve diğer delillerle de desteklemeniz halinde, önceden bir ihtarla işvereninize durumu bildirmeniz lehinizedir. Veya; yeni görevlendirme, çalışma koşullarınızda esaslı bir takım değişiklikler getiriyorsa, ancak bu durumda size haklı nedenlerle fesih hakkı verir.
Herşeye rağmen sağduyulu hareket etmenizi tavsiye ederim.