Son maaştan kesinti yapılabilir mi?
merhaba ben 8 aydır bir işyerinde mevsimlik işçi olarak çalışıyorum ekim ayı başında tesis kapanacağı ve ihbar tazminatını vermemek için imza attırdılar,sorum şu son maaştan herhangi bir sebeple (mala zarar vermek v.s.)gibi kesinti yapma hakları varmıdır
Cevap: Son maaştan kesinti yapılabilir mi?
Cümlenizdeki "ihbar tazminatını vermemek için imza attırdılar" sözü bana itici geldi.
Bu cümle, "Gecikme cezasını ödememek için faturayı vaktinde ödedi" gibi bir şey.
Bunun yerine "İşten çıkarma bildirimini süresi içinde yaptıklarından dolayı ihbar tazminatına gerek olmuyor" gibi bir cümle kurulabilecek olsa da, sorunuzla ilgisi de yok.
Sorunuza gelecek olursak, eğer işyerinde işverene zarar verecek bir davranışta bulunursanız ve bu kanıtlanırsa, işveren size son maaşınızı ödemiş olsa bile sonradan bunu tazmin etmenizi isteyebilir.
Cevap: Son maaştan kesinti yapılabilir mi?
İş sözleşmeniz muhtemelen belirli sürelidir. Bu nedenle ihbar ödenmez. Belirsiz süreli ise; iş ilişkisi devam ederken "haklarımı aldım" şeklinde vereceğiniz bir ibranın da bir geçerliliği yoktur.
Ayrıca savunmanız alınmadan ve olası zararlar belgelenmedikçe maaşınızdan bir kesinti yapılması söz konusu olamaz.