Hakaretten 3 ay hapis cezası normal mi?
Merhaba ,
Polis memuru ile ağır cza mahkemesinde davamız vardı ,
Ben hakaretten yargılanırken karşı taraf cinsel saldırı , darp , tehdit ve hakaretten yargılanmakta idi.
Polis memuru 2 ay ceza alırken ben 3 ay hapis cezası aldım.
Bu kanunlara uygun mudur ? Sadece hakaretten 3 ay hapis cezası verilmesi normal mi?
Cevap: Hakaretten 3 ay hapis cezası normal mi ?
Belirtmek gerekir ki,hakaret suçuna ilişkin 125.md düzenlemesinde suçun yaptırımı olarak hapis cezası açısından 3 ay alt sınırı öngörülmüştür.Hakim 61.md de somut cezanın tayininde kanunen saptanan unsurlar dahilinde ceza yargılama sürecinde faile verilmesi gereken cezayı saptar.Dolayısıyla hakaret suçundan dolayı yargılanan bir failin cezayı altsınırdan alması kanunda belirrilen ve lehte olan unsurları haiz olduğunu ortaya koyar.Eğer failin yargılamadaki hal ve vaziyeti ve işlenen suç açısından mevzu özellikler aksini gerektirseydi hakimin cezayı altsınırdan belirlemesi usul ve kanuna aykırı olur ve bir temyiz incelemesiyle bozma kararına konu teşkil edebilirdi.Bu sebeple,failin ve somut fiilinin 61.md de belirrilen ve cezanın altsınırdan tayinini haklı kılan özelliklere sahip olması cezanın altsınırdan yani 3 aydan tayin edilmesine sebep olmuştur.Aksi takdirde,ceza yargılaması sürecinden soyut ceza normlarının somut ceza olarak tayininde hakim usul ve kanundan bağımsız olarak,tam bir takdir yetkisi içinde hareket edemez.Ve Yargıtay da hakimin bu açıdan sahip olduğu göreli takdir yetkisinin kanuni hükümleri ihlal edip etmediğini yani cezanın alt yada üst sınırdan tayin edilmesinin meşru olup olmadığını denetlemektedir.Şayet tabi olduğunuz cezai uyuşmazlıkta hakimin kanuna aykırı olarak cezanın alt sınırdan tayinini haklı ve meşru kılan kanuni sebepler olmamasına rağmen,cezanın altsınırdan tayin edildiği kanısında sahipseniz temyiz incelemesine başvurabilirsiniz.Saygılarımla...