Hükmün açıklanmasının geri bırakılması ve TCK 179/2
İyi günler dileyerek bazı konularda düşüncelerinizi ve yorumlarınız bekliyorum.
Bundan 1 yıl kadar önce Belediye encümen üyesi olmam nedeniyle bir açık spor tesisinin yapımında tüm encümen olarak 10 ay hapis ve 375 TL para cezasına çarptırıldık.(Görevi Kötüye Kullanma) Bu karar 5 yıl süreyle Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması şeklinde gerçekleşti. Tabiki kararın uygulama şartlarından bir tanesi 5 yıllık süre içerisinde kasıtlı bir suç işlememekti. Ancak bir ay kadar önce de alkollü araç kullanmaktan ehliyetim geri alınd ve savcılık TCK 179/2 maddesi gereği Trafik Güvenliğini Tehlikeye sokmaktan dava açtı.Sorularım şöyle
1-Sanıyorum Açılan bu davada da HAGB kararı uygulanacak zira gelen talimat yazısında bana bu konuda şartların bildirilerek kabul edip etmediğimin sorulması isteniyor ancak daha henüz savunma vermedim ve tebligat gelmedi ben UYAP tan aldım belgeleri. Bu durumda iki tane HAGB olabilecekmi?
2-Açılan davada kasıt unsuru olmadığına göre 1 HAGB geçerliğini korurmu ?
3-Sonraki HAGB birinci HAGB yüzünden verilemiyebilirmi ?Burada 1. davada da kasıt unsuru yok zaten olsaydı HAGB olmazdı diye düşünüyorum.
4-İki kararda da HAGB olduğunda hangi HAGB iptal olması gerekir.İkinci suçmu birinciyi iptal eder birinci suçmu ikinciyi iptal eder?
İptal edilen HAGB sonucu verilen ceza ile ilgili yeni bir hüküm verilebilirmi mesela 10 ay hapis ve para cezası yerine 10 ay hapis te paraya çevrilerek tamamı para cezası olabilirmi?
5-Savcılık davayı açarken TCK 179/2 den talep yapmış 179/2 de karayolu kapsam dışında idi ama eklendi sanırım hakim bu talebin maddesini değiştirerekmi (179/3)karar verir yoksa karayolu kapsam dışında diyerek talebi reddermi ?
Biraz uzun oldu ama inanın aklım çokça karıştı
Sıkıntılarım bunlar bana fikir vererek akıbetimi hakkında yorum yapan tüm forum üyesi arkadaşlarıma şimdiden teşekkür ederim
Cevap: Hükmün açıklanmasının geri bırakılması ve TCK 179/2
Hiç kimsenin bu konuda bir fikri yokmu arkadaşlar ???????
Çok fazla soru sormuşsunuz. Kısaca özet olarak yazayım. Hagb verildikten sonra denetim süresi içersinde 2. kez kasıtlı bir suç işlenmesi ve ceza alınması durumunda 1. suçtan aldığınız ve erteli hüküm açıklanır ancak hakim şartların oluşması durumundan 1. suçtan alınan hapis cezasının yarı oranınında indirim yapmaya, seçenek yaptırımlara çevrilmesine ve yine şartların varlığında tekrardan ertelenmesi yönünde yeni bir hüküm kurabilir. Yani tamamen hakimin taktiridir.
Anladığım kadarıyla süre içerisinde işlenen suçun kasıtlı olması halinde birinci hüküm açıklanıyor.Açıklama için çok teşekkür ederim.179/2 kasıtlımı değilmi bunuda sanırım hakim belirleyecek...
Sonuç olarak 10 ay hapis ve 375 tl para cezası ile ilgili HAGB kararı varken bir başka mahkemedende 2 ay 10 gün hapis cezası verildi ve oradanda HAGB kararı çıktı bu son kararı veren mahkeme kararında ilk HAGB kararını veren mahkemeye yazı yazılarak denetim süresi içerisinde kasıtlı suç işlendiğinin bildirilmesi kararı verdi bu durumda 10 aylık bir mahkumiyet olmasına rağmen (hernekadar HAGB kararı verildiysede) kendisi HAGB kararı verebilen bu mahkeme kendi verdiği 2 ay 10 günlük hapis ve HAGB kararı nedeniyle önceki mahkemeye hükmün açıklanması için yazı yazılmasına karar veriyor burada çok açık bir çelişki yokmu (1. HAGB Eski TCK 240 2.HAGB Yeni TCK 179/2) bu durumda ilk mahkeme hükmü açıklarsa bu karara yani açıklanmasına karşı itiraz hakkım olurmu değerli görüşlerinizi bekliyorum saygılarımla..