Nafakanın kaldırılması davası ve şartları
Uzun bir aradan sonra tekrar aranızda olmak beni mutlu ediyor. Sizden aldığım önerilerle hayatım biraz daha güzelleşti. Benim yine bir sorum olacak vereceğiniz cevaplar için teşekkür ederim. Benim boşandığım eski eşim evlendi.Boşandığım eşime nafaka veriyordum acaba bu nafakanın bitmesi için ne yapabilirim benim herhangi bir yere dilekçeyle müracaat etmem gerekiyor mu yoksa kendiliğinden nafaka kesintisi sona erer mi?
Cevap: Merhaba sevgili dostlar;
Kanuni açıdan kadının yeniden bir evlenme sözleşmesine taraf olması,yoksulluk nafakasının kaldırılmasını haklı kılan sebeplerden biridir.Nafaka yükümlüsü kanuni açıdan nafakanın kaldırılmasını meşru kılacak sebeplerin varlığını her türlü delille ispatlayarak nafaka alan eşin ikametgahındaki aile yada yoksa asliye hukuk mahkemesinde nafakanın kaldırılması davası açabilir.
Sayın nuriislam;
MK.176.Maddesi (Maddi tazminat ve yoksulluk nafakasının toptan veya durumun gereklerine göre irat biçiminde ödenmesine karar verilebilir.Manevi tazminatın irat biçiminde ödenmesine karar verilemez.
İrat biçiminde ödenmesine karar verilen maddi tazminat veya nafaka, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü halinde kendiliğinden kalkar; alacaklı tarafın evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi yaşaması, yoksulluğunun ortadan kalkması ya da haysiyetsiz hayat sürmesi halinde mahkeme kararıyla kaldırılır.
Tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir.
Hakim, istem halinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen maddi tazminat veya nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.)Hükmüne Yer verdiğinden Nafaka Otomatik Olarak Düşer diye düşünüyorum...
Gerekçesi için Bkz.
MK.nın 176. Maddesi Hükmü Gayet Açık.(Maddi tazminat ve yoksulluk nafakasının toptan veya durumun gereklerine göre irat biçiminde ödenmesine karar verilebilir.Manevi tazminatın irat biçiminde ödenmesine karar verilemez.
İrat biçiminde ödenmesine karar verilen maddi tazminat veya nafaka, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü halinde kendiliğinden kalkar; alacaklı tarafın evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi yaşaması, yoksulluğunun ortadan kalkması ya da haysiyetsiz hayat sürmesi halinde mahkeme kararıyla kaldırılır.
Tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir.
Hakim, istem halinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen maddi tazminat veya nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.
Saygılarımla...
Gerekçesi için Bkz.