Yönetmelik ve kılavuzun çelişmesi nedeniyle yaşanan mağduriyet
Bingöl'de 3 yıllık ingilizce öğretmeniyim. Zorunlu hizmete tabiyim. Bu 2011 temmuzda Celal Bayar Üniversitesi yüksek lisans kazandım ve Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 38. Maddesinin 2. Paragrafı: “[U][U][U]Zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden lisansüstü öğrenim hakkı kazananların lisansüstü öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumunun bulunduğu ildeki zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına atanmayı kabul etmeleri durumunda bunlardan zorunlu çalışma yükümlülüklerini tamamlamış olma şartı aranmaz. Bunların yer değiştirme istekleri atanmak istedikleri yerlerdeki alanlarındaki norm kadro açığı ölçüsünde ağustos ayı içinde değerlendirilir.” ifadesine dayanarak tayin istedim. Tayin isteğim haklı ve yerinde bulundu. Fakat manisa ilinde toplam 53 adet zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanı açılmasına rağmen kılavuza göre sadece özrün bulunduğu ilçeyi tercih etme hakkı verildi. yani şahsıma sadece merkezdeki 1 adet okulu tercih etme hakkı verildi. Diğer 52 kuruma tercih etme hakkı verilmedi ve ben de hizmet puanı yetersizliği nedeni ile atanamadım. Manisa İl Milli Eğitimden resmi olarak öğrendiğim bilgiye göre bu 53 adet kurumdan sadece 6 tanesine atama yapılmış. Geriye kalan 47 okulda halen ingilizce öğretmenine ihtiyaç bulunmakta. Ben de Elazığ idare mahkemesine dava açtım. Yönetmelikte savunduğum ifadeye göre "...yükseköğretim kurumunun bulunduğu ildeki zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına atanmayı kabul etmeleri durumunda..." demektedir. Oradaki il ifadesi il genelini kapsamakta fakat sadece özrün bulunduğu ilçeyi tercih etme hakkı vererek kılavuzda yönetmeliğe uygun hareket edilmemiş tercih hakkım kısıtlanmıştır.
Benim sormak istediğim şey şudur : Benim davayı kazanma ihtimalim nedir? ve siz sayın avukatlarımız yönetmeliğin bu maddesini ve kılavuzdaki maddeyi nasıl yorumluyorsunuz? cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Cevap: Yönetmelik ve kılavuzun çelişmesi nedeniyle yaşanan mağduriyet
Mahkeme Kılavuzdaki hükmü Yönetmelik hükmüne aykırı bulursa, davayı kazanırsınız diye düşünüyorum. Yönetmelikte il dendiğine göre bunun ilçeleri de içermesi gerekir derim.
Cevap: Yönetmelik ve kılavuzun çelişmesi nedeniyle yaşanan mağduriyet
çok teşekkür ederim cevabınız için.