Yürütmeyi Durdurma Nihai Karar mı?
.....Selamlar..! Milli Eğitim Bakanlığına bağlı çalışan öğretmenler olarak çalışıyoruz. Bakanlık Anadolu liselerine öğretmen seçimi sınavlarını en son 2009 da yaptı. Ve daha sonrasında bir daha sınav açmadı. En son yapılan bu sınav sonuçlarına göre atama yapmadan bakanlık yönetmeliği değiştirerek ,Anadolu Liselerine sınavsız öğretmen atandı. Ve Düz liseler Anadolu liselerine dönüştürülünce, O düz liselerdeki sınavla kazanan (hizmet puanları düşük) öğretmenler norm fazlası olup, meslek liselerinde Kaymakamlık oluru ile görevlendirildiler. Bunun üzerine bu mağdur öğretmenler adına sendika Bakanlığın yönetmeliğini Yürütmeyi Durdurma için dava açtı.
......İlgili sendika,sitesinde Danıştayın 12-07-2011 de Yürütmeyi Durdurma Kararını verdiğini İlan etti. Duyuru örneği Ve mağdur olan öğretmenlerin mahkeme kararını örnek göstererek kurum müdürlüklerine dilekçe ile müraacat etmelerini böylece Anadolu liselerine dönebileceklerini duyurdu. Yukarda anılan tarihten sonra 3 aydan fazla süre geçmesine rağmen bakanlık hiç bir değişiklik yapmadı. Fakat danıştayın sitesinde ve memurların forum sitelerinde, Milli Eğitim Bakanlığının İtiraz hakkını kullandığını ve mahkemenin bu aşamada olduğu belirtiliyor.
......Soru: Bakanlığın Danıştaya sunduğu itirazın ,görüşülme ve değerlendirme aşamasında iken mağdur olan öğretmen Danıştayın verdiği Yürütmeyi Durdurma karanını kullanabilir mi?
.... Soru: Yani danıştay en son asıl kararını vermiş anlamına mı geliyor. Eğer öyle ise, itiraz hakkı neden verilmiş,, öyle değilse.. Mağdur olan öğretmene neden bu kararı kullanabileceği söyleniyor,,?
Cevap: Yürütmeyi Durdurma Nihai Karar mı,?
Bir rivayete göre de ,Milli Eğitim Bakanlığı , Danıştayın Yürütmeyi durdurma kararına karşı Kanun Hükmünde Kararname ile genelgeyi düzenleyeceği ve yürüteceği söylentisi var.. Acaba böyle bir yetkisi var mı?
MEB'nin YD itirazının sonucunu biliyor musunuz? Eğer YD itirazı kabul olunmuşsa, MEB'nin şimdilik işlem tesis etmesine gerek yoktur. Eğer YD itirazı reddolunmuşsa, Kanun gereği MEB'nin şimdiye kadar işlem tesis etmesi gerekirdi. KHK ile Genelge düzenlenmez ancak bu konudaki idari düzenlemeyi KHK şeklinde yayımlayabilirler. Böyle bir yetkileri vardır.
Alıntı:
Çobanoğlu rumuzlu üyeden alıntı
MEB'nin YD itirazının sonucunu biliyor musunuz? Eğer YD itirazı kabul olunmuşsa, MEB'nin şimdilik işlem tesis etmesine gerek yoktur. Eğer YD itirazı reddolunmuşsa, Kanun gereği MEB'nin şimdiye kadar işlem tesis etmesi gerekirdi. KHK ile Genelge düzenlenmez ancak bu konudaki idari düzenlemeyi KHK şeklinde yayımlayabilirler. Böyle bir yetkileri vardır.
Sayın Çobanoğlu , öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Benim asıl öğrenmek istiğim ; Danıştay yürütmeyi durdurma kararı veriyor, MEB itiraz ediyor. İtiraz sonucu beklenmeden yürütmenin uygulanmasından şikayetçi olan öğretmen , Danıştayın verdiği YD'yi İlçe Milli Eğitim Müdürüne götürerek YD'ye göre işlem yaptırıyor. Bunun hukukta yeri var mıdır.? Ya itiraz kabul olursa ne olacak..
Sayın Çobanoğlu bir düzeltme yapmak istiyorum. Dava yürütmeyi durduma için değil İPTAL için açılmış .. http://b1110.hizliresim.com/q/w/6dpq.jpg
Tabiki YD davası olmaz. İptal davası dilekçesinde YD talep edilir. Davada Danıştay 2. daire tarafından verilen YD kararına itiraz Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca görüşülerek karara bağlanacaktır. Danıştay İDDK dosyanın kendisine gelişinden itibaren yedi gün içinde karar vermek zorundadır. İtiraz üzerine verilen kararlar kesindir. Davalı idare YD kararının kendisine tebliğinden itibaren otuz gün içinde kararın icabına gecikmeksizin işlem tesis etmek zorundadır. Aksi halde Kanun hükmü ihlal edilmiş ve suç oluşmuş olur diye düşünüyorum.
Değerli arkadaşlar..! idari Dava Daireleri sitesinde şöyle bir aşamada "Savcılıktan itiraz geldi" cümlesi acaba ne ifade etmektedir.? Bu sorunun cevabını binlerce öğretmen beklemektedir.
http://a1111.hizliresim.com/r/3/b1j3.jpg
Danıştay Savcısı YD itiraz dilekçesi ile ilgili görüşünü bildirmiştir diye düşünüyorum.