Mahkeme Öncesi Zorunlu Velayet Hakkı
Merhaba,
Eşim tarafıma aile baskısı sonucu dava açmıştır(Evi terk etmek sureti ile). Müşterek bir çocuğumuz bulunmakta. Şu anda çocuğumun hayati tehlikesi, ahlak ve bulunduğu ortam ile ilgili hijyenik konular ile ilgili endişelerim vardır. Zaten mahkeme yazısında boşanmadan sonra çocuğun velayetini istemediğini belirtmiş. Buna rağmen mahkemeye kadar çocuğumu kardeşinin zor kullanması ile ellerinde bana karşı tehdit unsuru olarak kullanmaktalar. Bir süre sonra benden para talep edip ya çocuğun ya para diyebilecek kapasite de olan insanlardır. Avukatıma izah etmeme rağmen somut bir girişimde bulunmamıştır.
Bu konu ile ilgili hangi merci ilgilenmekte ve hangi maddeyi göstermeliyiz ki çocuğun velayetini hemen alabileyim?
Teşekkürler.
iyi çalışmalar
Cevap: Mahkeme Öncesi Zorunlu Velayet Hakkı
Acil bir durum söz konusudur. Bilgisi olan var ise paylaşırsa çok sevinirim. Yaklaşık 1,5 ay oldu çocuğumu bana göstermemekteler ve bunun kanıtı karakolda verilen ifadeler ile desteklenmektedir.
Şu günlerde yasa taslakları hazırlanıyor. Bu bir örnek olsun eğer kanunda böyle bir madde yok ise eklenmelidir.
"Eğer bir boşanma davası açılmış ise; ilk önce çocukların kaldıkları ortamlar araştırılmalı. Bulunulan ortam gerçekten çocuklar için elverişli mi?, değil mi? anne baba ayırt etmeksizin buna bakılmalı psikolojik değerlendirilmeler yapılmalı. Daha sonra eğer bir birleşme ihtimali var ise onlar değerlendirilmeli. Öncelikle çocukların sağlığı sıhhati önemli olmalı" diye düşünüyorum.
Bahsettiğim gibi eğer bu duruma münhasır bir madde var ise paylaşılır ise sevinirim.
Belirtilen konu ile ilgili anladığım kadarı ile ancak avukatlar aracı olabiliyor. Sağolsun avukatım bugün ilk somut adımı attı. Eğer ki Hakim de ilgili savunma ve savcılık kayıtlarından sorunu anlayabilirse olumlu cevabı alırım diye umut ediyorum.