-
Akademisyenlik
Merhabalar,
Bu sene 3. sınıfa geçmiş bir hukuk öğrencisiyim. Yaz tatilinde birçok kişiyle bu konuda konuştum ancak sanırım bana en uygun meslek akademisyenlik olacak. Fakat kafamda birçok soru işareti var:
- Bu mesleği Ankara'da yapmayı düşünüyorum. Yeni açılan üniversitelerle birlikte akademisyenlik konusunda Ankara'da ikamet etme imkan bulabilir miyim?
- Ceza hukuku alanında uzmanlaşmak istiyorum. Hatta ileride, eğer devam ettirebilirsem, avukatlıkla birlikte bu mesleği yapmayı düşünüyorum. Ceza avukatlığının ne gibi zorlukları olabilir?
- Yüksek lisansa kabul edilmek anlatıldığı gibi çok zor mu? Aakdemisyenlik için lisans mezunlarından talep var mı?
- Eğer yüksek lisansa kabul edilirsem, aynı zamanda araştırma görevlisi olarak çalışmak istiyorum. Bu konuda kabul açısından zorlanır mıyım?
- Tüm bunları gerçekleştirebilmem için şimdiden neler yapmam ve kendimi nasıl geliştirmem gerekiyor? (Özellikle dil konusunda ne önerirsiniz?)
Şimdiden teşekkür ederim.
-
Cevap: Akademisyenlik
merhaba:)
henüz kimseden bir cevap alamamışsınız,benim de size bir faydamın dokunacağını söyleyemem çünkü ceza hukuku alanında akademisyen olmayı ben de istiyorum ve merakınıza ortak olmak istedim.umarım açıklama yapan bir meslektaşımızı bulabiliriz
-
Ankara hakkında bir fikrim yok ancak bulunduğum üniversite hakkınd birşeyler söyleyeyim aşağı yukarı tüm üniversitelerde aynıdır diye düşünüyorum. İstanbul Üniversitesi Hukuk fakültesi yüksek lisans programlarından bir tanesine yerleşmek için bir takım sınavlara girmeniz gerekiyor. Bunlardan en önemlisi ALES. Yabancı dil için KPDS, ÜDS veya İÜ Yabancı Diller Bölümü'nün açtığı sınava girmeniz gerekiyor. Diploma notunuz ve mülakat sonucu da yüksek lisans programına giriş için önemli. Bunların toplamı yüksek lisans giriş puanınızı belirliyor. Oranları:
ALES %50
Mülakat %20
Yabancı Dil %15
Diploma Ortalaması %15
Puanınıza göre Hukuk fakültesinde yer alan Özel Hukuk, Kamu Hukuku veya Mali Hukuk Yüksek Lisans Programlarından tercih ettiğiniz birine girebiliyorsanız.
Bundan sonra istediğiniz anabilim dalında kürsüye girebilmeniz o kürsüdeki eleman ihtiyacına göre değişiyor. Zaman zaman kürsülerde araştırma görevlisi alımı için sınavlar açılıyor. Kürsüye girmek isteyenler bu sınavlara giriyorlar. Ancak hiç kürsüye girmeden de yüksek lisansınızı tamamlayabilirsiniz.
Bildiğim kadarıyla kürsüye girdiğinizde maaşınız bağlanıyor ve artık doçent olana kadar avukatlık da yapamıyorsunuz. Bulunduğunuz kürsünün durumuna göre kürsüye girer girmez ders anlatmaya bile başlayabilirsiniz :) Başarılar.
-