-
Kusur, boşanma
merhaba;
benim sormak istediğim sorum,suan bosanma davam devam etmekte
1100ytl maas almaktayım ve hakim tedbir olarak 250ytl nafaka bağladı
idda edilen bütün suçlamaları ispat edemediler,yani büyük ihtimalle davayı onların açmasına rağmen kusurlu tarafın ben olmadığımı ispat ettim.sorum ise bosanma durumunda nafaka tekrar belirneceğini biliyorum ama miktarı neye göre belilenecek maasıma göremi yoksa kusur oranına göremi(yani kusursuz veya az kusurlu olmam durumunda) nafaka miktarının düsme ihtimali varmı?
ilginiz için şimdiden tesekkurler...
-
MADDE 175.- Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir.
Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.
Burada 2 kıstas önem arz eder, eşinizin sizden daha fazla kusurlu olup olmaması ve boşanam yüzünden maddi zorluk içine düşüp düşmemesi. Sizin kusurlu olmamanız yeterli değildir, eşinizin sizden fazla kusurlu olması gerekir. (Eşit kusur halinde dahi Yargıtay nafaka şartının gerçekleştiği yönünde kararlar vermektedir.)
Ayrıca nafaka miktarı saptanırken, maddi durumlarınız göz önünde bulundurulur. Mesela eşinizin düzenli bir gelirinin ve malvarlığının bulunması nafaka miktarını düşürür.
-
peki avukat hanım;
hakim tedbir nafakasının miktarını belirlerken kimin kusurlu kimin kusursuz olduğunu bilmeyerek 250ytl gibi büyük bir mebla nafaka bagladı (çünki daha 2 aylık bir evli kaldık) dusuncesindeyim
ama simdi kusurun esit oldugu düsünsek bile nafaka miktarının düsme ihtimali yokmudur?
-
Kusurunuz eşit olsa dahi, eşiniz boşanma sonrası ekonomik anlamda bir güçlüğe düşecekse nafaka bağlanır. Nafakanın düşmesi ise ancak sizin de ekonomik anlamda güçlük içinde olduğunuzu kanıtlamanız ile olabilir. Mesela, son zamanlarda işiniz iyi gıtmemiştir, enflasyon gelirinizi etkilemiştir vs.vs. Ancak bu durumu da nafaka indirimi için açacağınız davada kanıtlamanız gerekmektedir. SAYGILARIMLA..