Eski ve bozuk mantolama söktürülebilir mi?
Adı site olan ancak atanmış bir yönetimle yönetilen 8500 haneli sitenin bir bloğunda seçilmiş yöneticiyim.Bina karar defteri mevcut.Seçimli genel kurulda oy çokluğuyla mantolama kararı aldık.Ancak daha önce binada yönetim yok iken 14 daire kendilerine göre mantolama yaptırdı fakat yapıştırma olduğu için döküldü ve 3 kere tamir gördü.Kat malikleri kurulunda alınan kara gereği mantolamaya başladık.Bu arada daha önce mantolama yaptıranlardan bazılarına konuyu özetleyen bir metin yolladım ve sordum.bir kaç kat maliki de "sökülsün garanti kapsamında yapılsın bölümünü ad soyad yazarak imzaladı.Ancak daha sonra sözlü ve noterden ihtar çekerek vazgeçtim diyor.
Sorum şudur.Bu durumda imzalı olarak kabul ettiğini beyan eden kat malikinin bu şekilde butçelenmiş ve işe başlanmışken vazgeçmesi mümkünmüdür.Noterden yolladığı vazgeçtim ihtarı yazılı kabul beyanını kaldırırmı.Bu dairenin eski mantolamasını söktürüp yeni yapılana göre devam edilmesi suç sayılırmı.Kabul beyanındaki imza ile noter ihtarındaki imzada aynıdır.
Bu konuya açıklık getirecek cevabı hiçbir forumda bulamadım.Şimdiden teşekkürler.
Cevap: Eski ve bozuk mantolama söktürülebilir mi?
Dış duvarlar ortak kullanım alanı olduğu için hiçbir malik, karar alınmadan kafasına göre bu alanlarda mantolama vb.değişiklik yapamaz. Genel kurulda aldığınız kararda, daha önceden manto yaptıranların, yeni yapılacak mantolamadan ve giderlerinden muaf olduğu gibi bir karar alınmadıysa, yeni yaptırılacak mantolama işlemi ve giderlerine tüm malikler katılmak zorundadır.
Genel kurulda daha önceden mantolama yaptıranlarla ilgili muafiyet görüşülmedi.şöyle bir karar oylandı."mantolama yapılmamış dairelere mantolama yapılması,yapılmış olan kısımların yeni yapılacak olan mantolamaya uygun olarak yapılması işi".Sökülsün diye yazılı beyan verenlerin noterden ihtarla vazgeçmesi beyanı kaldırır mı?
Alınan karara göre zaten, eski olanlar yeni yapılacak mantolamaya uygun hale getirilecek demişsiniz. Çünkü yapıştırma olan eskilerin zaman içinde döküleceği ve ileride tekrar sorun çıkaracağı, yeni yapılanların ise duvara dübelle monte edileceğinden daha uzun ömürlü olacağı herkesin bildiği bir gerçektir. Dolayısıyla, işi yapacak firmadan bu doğrultuda alacağınız bir rapor ile elinizi güçlendirin, kararınız da bu yönde zaten. Noterden yapılan ihtarları, vazgeçmeleri dikkate almaya gerek yok. Giderlere katılmayan malik hakkında yapacağınız işlem, icra takibi olacaktır.
Aradığım cevapları açıklıkla yanıtladığınız için çok teşekkür ederim.Cidden çok faydalandım.