Cevap: Dershane sözleşmesi
Merhaba,
Dershane ile öğrenci arasındaki hukuku bir hizmet alımı olarak değerlendirmeli ve bu konuyu 4077 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanun tarafından düzenlendiğini dikkate almalıyız. Bu kanun hükümleri çerçevesinde tarafların yaptıkları sözleşme ile üstlendikleri görevleri yerine getirmeleri gereklidir. Kim üstlendiği sorumluluğu yerine getirmezse, karşı taraf yasal imkanlarla bunu talep edebilir. Siz haklı bir gerekçeyle sözleşmeyi fesh etmediğinize göre, kararlaştırılan bedeli ödemek durumundasınız. Ancak ödeyeceğiniz bedel 2.500 TL'nin kalanı değil, 1.300 TL'nin kalanı olmalıdır. Diğer taraftan, tüketici ile yapılan sözleşmelerde bir nüshasının verilmesi yasanın öngördüğü genel çerçevedir. Yazılı talebiniz halinde bir nüsha vereceklerini tahmin ederim. Saygılarımla,
Teşekkür ederim,
Sözleşmeye göre atanma haklı bir fesih sebebi olması lazım değil midir.
Sözleşmeyi ekledim.
Tekrar merhaba,
Sözleşmede atanmanın sözleşmenin feshi için geçerli bir sebep olarak görüldüğü anlaşılmaktadır. Bu durumda atanma keyfiyetinin dershane yönetimine ispatlanabilir bir yöntemle bildirilmiş olması; bildirilmemişse, şu safhada bile olsa bildirilmesi gerekli olacaktır. Size karşı alacağın tahsili için harekete geçilmesi halinde süresi içinde itiraz etmeniz uygun olur. Benim uzaktan da olsa bir katkım olabilirse, ticari bir beklenti içinde olmaksızın yardımcı olmaya çalışırım. Saygılarımla,
Erduğrul bey yardımınız için çok teşekkür ederim.
Bu sene atanan çoğu öğretmenden "mahkemeye verirler faizi ve mahkeme masrafıyla ödersiniz."
sözleriyle parayı aldılar, bir tek biz ödemedik herhalde.
Ben kolluk görevlisi olduğum, biraz hukuktan anladığım için ödememeye karar verdik. Şu an Bosna-Hersek'de görevliyim.
Bizim yapmamız gereken nedir, Notere gidip birşeyler yapmamız gerekiyor galiba ama bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Saygılarımla.
(mcetcet@yahoo.com)
Tekrar Merhaba,
Atanma durumunu bildirerek, bu gerekçeye bağlı olarak kursa devam edemeyeceğinizi, sözleşmeyi haklı sebeple feshettiğinizi kanıtlanabilir bir yolla bildirmiş olmanız gerekirdi. Bu işi şimdi yapmalısınız. İadeli taahhütlü bir mektupla veya noter vasıtasıyla bu bildirimi yapabilirsiniz. Saygılarımla,