5510 sayılı kanun kapsamında olan inşaat mütahhidi hakkında
Merhaba, bir inşaat şirketinde üç yıl sigortasız çalıştırılan bir işçi kardeşimizin durumuyla alakalı olarak yardımınızı rica ediyorum. Maddi nedenlerle avukatsız başladığı bu süreçte, geçmiş üç yıl için çalıştığı firmada, çalıştığını ispat etme için tespit davası açıyor, SGK yan davalı, davaya cevap veren SGK vekili, çalıştığı işverenliğin 2008 yılından itibaren 5510 sayılı yasa kapsamında olmadığından, belirtilen ( 2008-2010) dönemi arasında davalı işyerinde hizmet akti ve çalışması bulunmadığı için tespisini de istemesi mümkün degildir iddasıyla davanın usul ve esas yönünden reddine karar verilmesini istiyor, bu talep karşısında sayılı zaman kalan duruşma gününden önce nasıl bir savunma ve cevap sunmalı? değerli yorumlarınız için teşekkürler.
Cevap: 5510 sayılı kanun kapsamında olan inşaat mütahhidi hakkında
Alıntı:
çalıştığı işverenliğin 2008 yılından itibaren 5510 sayılı yasa kapsamında olmadığından,
Bu cümleyi açar mısınız?
Alıntı:
Av.İlknur Sezgin Temel rumuzlu üyeden alıntı
Bu cümleyi açar mısınız?
İlginiz için teşekkür ediyorum, cevap dilekçesindeki açıklamaları aynen aktarıyorum: ... sicil sayılı işyeri 2009 yılında 5510 sayılı kanun kapsamına alınmıştır. derken, diğer bir madde tespitinde de; Davacı dosyası incelendiğinde tespit talep ettiği dönemlerde diğer davalı işverene tabi çalışmalarına rastlanılmamıştır.( işe başlama tarihimiz olan) 10.01 2008 tarihinde davalı işverenlik 5510 sayılı yasa kapsamında değildir.Kapsama alındığı tarihten itibaren davacının iddia ettiği dönemler arasında çalışması bulunmamaktadır. Davalı işyerinde hizmet akti ile çalışması ve işe girişi bulunmadığı için siğortalılığın tespitini de istemesi mümkün değildir. diyor...
Bana oldukça eksik ve mantıksız geldi alıntıladıklarınız.
Kaç tane işveren var ortada?
5510 sayılı yasanın neredeyse tamamının yürürlük tarihi 1 Ekim 2008 iken SGK vekili ne demek istedi anlamış değilim.
Keza bildiğim kadarıyla herhangi bir işverenliğin bu kanun kapsamında olup olmadığı tartışma konusu olabilecek bir hal değil.
Zira bu kanun işverenlerle değil, çalışanlarla ilgili bir kanun.
SGK'nın dilekçesinin diğer kısımlarında belki açıklayıcı, aydınlatıcı birşey vardır ama bu kısım bana mantık dışı geliyor.