Öğrencimin babasıyla ilgili bir sorum var
merhaba.sınıf öğretmeniyim.dün beden eğitimi dersinde polisler öğrencime küçük bir kağıtta yazı vermişler.babasının 5 ekimde unuttuğum bir saatte duruşmaya gelmesi gerektiği yazıyordu kağıtta.çocuk babamı hapse atacaklar diye 2-3 saat ağladı neredeyse.kağıtta polisin telefonu da yazıyordu.telefonumun şarjı yoktu ve suç olabileceğini düşünemeden(suç amacı taşımaksızın) polise,verdiği kağıdın öğrencimde yaratacağı tahribatın hesabını sormak için kağıdı çantama aldım ve eve gittim. babası da zannediyorum duruşmaya gidemedi.(evi düzmekle ve öğrencilerime ders hazırlamakla uğraşıyorum her an her vakit.)sınıfımdaki eksikleri tamamlamak için alışverişe gittim ve eve geç döndüm.telefon açmayı da unuttum ne yazık ki dün akşam.bugün de kağıdı çocuğa veremedim kağıt evde kalmış.yasal olarak suç işlemiş durumda mıyım ? aday öğretmenliğim bundan etkilenir mi ?
Cevap: Öğrencimin babasıyla ilgili bir sorum var
Sorumlu bir ogretmen herseyi nasil unutabilir, anlayamiyorum..
Polis, şahsın çocuğuna tebligat yapamaz. Suç, kişiseldir. Çocuğa verilen kağıt resmi bir belge de değildir. (Muhtemelen duruşma çağrısı veya mahkemenin zorla getirme kararı üzerine polis tarafından verilen bilgi notudur).
Sayın muhsin72'ye katılmıyorum. Çocuğun babasına not iletme sorumluluğu olmadığı gibi, öğretmenin de bu notu babasına iletme sorumluluğu yoktur. Kısacası temelden sakat bir işlem için suç oluşamaz. (Polis arkadaşların bir çocuğa bu notu iletmeleri malesef büyük yanlıştır. Çocuğun psikolojisini bozmaya hakları yoktur. Şahit olarak mı sanık olarak mı çağırıldığını bilemeyecek bir çocuğa bu yük yüklenemez. Çocuğun okulunu bulup babasına kağıt göndermek hiç şık da değildir. Şikayet edilse memur arkadaşın canı da oldukça sıkılır.)
Sayin litigation, ben durumu o kadar ayrintili yorumlamadim zaten. Eger bir ogretmen sorumlulugu ustune alip, cocuga iletilen notu a;iyorsa, basiretli davranarak cocugun babasini arayip, yada bir sekilde cocukla beraber evine gidip babasina iletebilirdi. Eger notu aliyorsa iletme sorumlulugu da vardir.
başımı ağrıtacak birşey çıkar mı ortaya ???( duruşma çağrı kağıdıydı evet)
Bu durumdan herhangi olumsuz birşey çıkmaz. Polisin vasifesi muhatabın çocuğunun okulunu bulup tebligat yapmak değildir, tebligat bizzat muhataba yapılmalıdır. Ancak siz yine de pusulayı çocuğun babasına bir an önce ulaştırınız.
bir devlet memurunun görevi bellidir. kendisine sonradan verilmiş vazifeler de yazıyla ayrıca tebliğ edilir. burada sizi zor durumda bırakacak bir durum pek gözükmese de insan başı telaşlı anında unutkanlığının da sebep olduğu sıkıntılarla yüzleşebiliyor.