Kargoya verdiğim pasaportum kayıp
Merhaba
27/09/2011 tarihinde İstanbul'dan Ankara'da bir adrese ulaştırılması için daha yeni aldığım pasaportu Aras Kargo'ya verdim. Bununla beraber yurt dışı işlemlerine başlanabilmesi için fotoğraf ve kimliğimin fotokopisi vardı. Dün, gönderdiğim kargonun adrese ulaşmadığını öğrendim ve bunu kargoya bildirdim. İkitelli şubesine giriş yapıldığını fakat daha sonra bir hareket bulunmadığını bildirdiler. Aramalar sonucunda da kargo bulunamadı. Elimde sadece kargonun alındığına dair bir makbuz bulunuyor. Bu durumda ilgili taşıyıcı firmaya dava açma ve kazanma şansım nedir ? Daha başka neler yapmam gerekir?
Teşekkürler.
Cevap: Kargoya verdiğim pasaportum kayıp
Sadece makbuzunuzda belirtilen kargo ücretinin belirli bir katına kadar olan tutarı alırsınız (sigortanın karşıladığını), eğer kargonun içeriğini makbuza yazdırmadıysanız.
(Kaldı ki pasaport'un kargo ile taşınmasın yasak olmasılazım diye biliyorum. Ama yanlış olabilir)
Cevap: Kargoya verdiğim pasaportum kayıp
Pasaportun kargo ile taşınmasında bir kısıtlama olduğunu duymadım. Pasaportun kaybolması nedeniyle uğramış olduğunuz maddi ve varsa manevi zarar için tazminat davası açabilirsiniz.
Pasaport da bir çeşit kimlik olduğuna göre ele geçirenin kötüye kullanımına karşı aynen nüfus cüzdanınızı kaybetmiş gibi gibi emniyet birimine ve bağlı olduğunuz vergi dairesine bildirimde bulunmanızda yarar umuyorum.
Ayrıca kayıp nedeni ile tekrar harç ödemeden sadece cüzdan bedeli ödeyerek yenisini çıkartabilirsiniz.
Aklıma geldi;
He gariptir ki 1980 li yıllarda pasaportunu kaybedene yenisi verilmiyordu ve idare mahkemesinde dava açmak gerekiyordu yenisini alabilmek için.
Pasaportunuzu teslim alırken "pasaportumu kaybettiğim takdirde yenisinin verilmeyeceği hususundaki İçişleri Bakanlığının genelgesini okudum, anladım, kabul ettim." şeklinde bir belge imzalıyordunuz.
Hey gidi günler. Çok değişti Türkiye.