2. Kez Ad değişikliği olur mu?
Merhaba,
Benim Adım ilk önce Düzgündü.Daha sonra 4 sene önce babam ve annem dava açarak adımı Düzgün Can olarak değiştirmişlerdi.Ben de adım alay konusu oluyor diye Eylül ayında dava açarak Düzgün'ün silinmesini adımın sadece Can olarak kalmasını talep ettim ama açtığım dava red edildi.Hakim herhangi bir haklı sebebinde olsa 2.kez isim değiştiremezsin dedi.Bununla ilgili ne yapmam gerekir,temyiz edebilir miyim?
Yoksa bu isimle ömür boyu değiştirilemeyecek mi? Bu konular hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
İyi Çalışmalar...
Cevap: 2.Kez Ad değişikliği olur mu?
Ad nmahiyeti itibariyle kişiyi sosyal ilişkiler bütününde temsil eden konsepti ifade eder.Ve kanuni düzenlemeler ışığında ad değiştirme talebi ancak haklı bir sebebin varlığının ispatı halinde hakim kararıyla gerçekleştirilebilir.Ad değiştirmeye ilişkin mk.md 27 düzenlemesini gözönüne aldığımızda kişinin haklı bir sebebe dayanan ad değiştirme isteminin hukuk yargılaması neticesinde gerçekleşmesi neticesinde bu isim değişikliğinden zarar gördüğünü ispatlaması halinde isim değiştirmeye ilişkin kararın kesinleşme tarihinden itibaren -1- yıllık hakdüşürücü süre içinde geri alınması talep edilebilir.Hak düşürücü süre hukuki niteliği itibariyle kamu düzenine ilişkin olduğundan mahkeme tarafından re'sen dikkate alıncak ve hak düşürücü sürenin dolduğunun anlaşılması durumunda esasa girmeyerek red kararı verecektir.Bu sebeple talebiniz usuli eksiklikler yani hak düşürücü süre olan -1- yıllık sürenin dolması sebebiyle red edilmiş olabilir bu durumda hakimin verdiği karar usul ve yasaya uygundur.
Alıntı:
cancevik rumuzlu üyeden alıntı
.... 4 sene önce babam ve annem dava açarak adımı Düzgün Can olarak değiştirmişlerdi.
....Hakim herhangi bir haklı sebebinde olsa 2.kez isim değiştiremezsin dedi....
İyi de siz daha evvel isminizi değiştirmemişsiniz ki ikinci kez olsun.
Hakim ilk değişikliği de sizin yaptığınız gibi anlamış olabilir mi olayı?
Açıkcası ben de anlamadım.4 sene önce açılan davaya baktım,dava açıldığında ben 16 yaşındaydım,ben davacı gözüküyorum.Annem ve babam veli olarak gözüküyorlar mahkeme de bu durumda ben mi isim değişikliği yapmış oluyorum,yoksa annem ve babam mı değişikliği yapmış oluyor? Teşekkür ederim şimdiden...