istifa tazminatı talep ediyorlar
Ben çalıştığım işten ayrılmak istiyorum 3. ayım olacak fakat 6 ay dolmadan işten ayrılırsam tazminat alacaklarını bunu da eğitim sözleşmesi adı altında belge imzalatarak talep ediyorlar(imzaladım). Böyle bir talepte bulunmaları mümkün mü kanuni olarak vermeme hakkım var mı ? Toplu sözleşmelerin haricinde zorunlu çalışma süresinin 4 aydan fazla olamayacağını okudum formdan ama benim için de geçerli olur mu çünkü toplu sözleşmeli çalışan değilim. Bir de istifa ettikten sonra işe devam etmek zorunda mıyım devam etmek zorundaysam kaç saat çalışmalıyım yeni bir iş arayacağımı da düşünürsek. Cevaplarsanız sevinirim...
Cevap: istifa tazminatı talep ediyorlar
Bir eğitim aldıysanız işverenin masraflarını karşıladığı,
dediğiniz gibi bir eğitim gideri için tazminat ödemeyi kabul ettiyseniz, dava yoluyla alabilirler bu masrafları.
İstifa ettiğinizde;
belirsiz süreli sözleşmeyle çalışansanız, 2 haftalık ihbar süresine uymak zorundasınız, bu süre içinde çalışılan günler için günlük 2 saat iş arama izniniz vardır ücretli.
İhbar süresine uymazsanız, işverenin dava açarak ihbar tazminatı alma hakkı doğar.
Belirli süreli sözleşme ile çalışansanız,
uymanız gereken bir ihbar süresi yoktur.Uymanız gereken tek süre sözleşmede belirtilen bitim tarihidir.O tarihten önce ayrılırsanzı( haklı sebep olmaksızın) işverenin, bu vakitsiz ayrılışınız nedeniyle uğradığı , ıspatlayabileceği zararları ödemek zorunda kalabilirsiniz.